ВЕСТИ - ЕПВ

ЕПВ организовао у Кули петицију у склопу акције мреже Пошумимо Војводину.

ВИШЕ ШУМА И ЗЕЛЕНИЛА - БОЉЕ ЈАВНО ЗДРАВЉЕ!

Данас је Еко-тим из састава ђачког парламента ОШ "Иса Бајић" из Куле прикупио око 250 потписа од својих земљака за зеленију Војводину, па тиме и свој родни град.


Општина Кула је, као и Врбас на око 1% пошумљености. Са овако мало зеленила, посебно у насељу и око насеља, врелина од бетона, стакла и метала лети је 4-5 степени већа од руралног окружења. По недавно објављеном истраживању Института за глобално здравље из Барселоне, 40% смртних случајева приписаних високим температурама у урбаним срединама могло је бити избегнуто уз помоћ 30% више дрвећа. Умире се од кардиоваскуларних али и плућних болести, јер је и урбано загађење критичан узрок краћем животу. Истраживање је спроведено у готово 100 еврoпских градова.

Војводина је са 6,7% пошумљености најогољенија европска регија. Горња, европска статистика за нас не важи. Урбана врелина и загађени ваздух, "хиљадама наших рођака и пријатеља примакло је судњи дан". Копчу шума и здравља код нас нико не тражи. Јер могао би се десити стампедо из градова, а "камо онда профит од зградарства"?!

Садите људи дрвеће и застаните кад га секу! Припитајте зарад чега? Је ли здраво? Колико ћеш и докле ти бити здрав, без њега? Кафе "Бранч" и кафе "Кинг" у Врбасу, још до понедељка вас чекамо за потпис.

Подршку акцији добили смо од компанија: Шећеране Црвенка, Суноко, Витал и Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net