ВЕСТИ - ЕПВ

Вредан јубилеј наших партнера из Дунавског пропелера.

33 ГОДИНЕ БОРБЕ ЗА НАУТИЧКИ ТУРИЗАМ У СРБИЈИ!

На позив Крсте Пашковића, присуствовали смо у Капетанском клубу, на 43. сајму наутике, лова и риболова у Београду, пригодном скупу у обележавању вредног јубилеја овог наутичког заљубљеника, стручњака и активисте.


Више од три деценије Крста се залаже за оживљавање водених путева Србије, каналске мреже у Војводини, можда понајвише. Уз своје бројне сараднике и партнере, урадио је велики број студија и експертиза којима доказује велики наутички потенцијал у нашој земљи, који би, уз претходно проглашење привредне гране у развоју, како тврди Крста, упослио хиљаде радника, донео милионске приходе и створио преко потребна средства за одржавање наших река и канала.

Аутор је књиге Основе наутичког туризма и наутички потенцијали Србије, које је доживело и енглеско издање а које је представљено на светској конференцији о каналима у Лајпцигу прошле године. Пашковић је овим радом успео да дође, истражујући неке специфичности наутичке привреде у сегментима производње, изградње и услуга, до запажања и коментара који би могли да помогну у целисходнијем сагледавању ове привредне делатности. У књизи су понуђена квалитетна стратешка решења развоја наутичког туризма у Србији. Члан је бројних међународних асоцијација, између осталог, IWI (међународна асоцијација за унутрашње пловне путеве).

Често је у својим настојањима наилазио на затворена врата надлежних служби и институција. Помаци су стога били симболични и у недостатку идеја, искуства и стуке, често корак уназад. Српски водотоци деценијама опстају као небрушени дијамант, европског туризма, укопани под дебелим наслагама неразумевања надлежних, на свим нивоима.

Кроз бројне сусрете, заједничке догађаје, сарадња ЕПВ са Дунавским пропелером и Крстом у минулим временима доносила је оптимизам и наду да ће проста логика у једноставним, не много скупим a ефектним решењима, моћи да заустави пропадање наших канала. Негде смо се изгледа прерачунали.

Но, да дан још једном буде испуњен ведрином, побринули су се лепим и корисним презентацијама др. Снежана Штетић и др. Зоран Радмиловић "Наутички потенцијали Србије", потом, Љиљана Крец са потенцијалима апатинске марине и опет Крста са "Наутичким туризмом у Француској", по много чему најразвијенијој наутичкој регији у Европи.

Одлазак на овај занимљив догађај омогућиле су компаније: Шећерана Црвенка, Суноко, Витал и Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net