ВЕСТИ - ЕПВ

Консултације са представницима ОЦД у Министарству за људска и мањинска права

ХОЋЕ ЛИ СЕ ПОНЕКАД ПОСЛУШАТИ И ЦИВИЛНИ СЕКТОР!?

Јуче смо у Народној скупштини РС учествовали на завршном консултативном састанку уз бројне организације цивилног друштва из Србије, поводом предстојећег оснивања Савета за развој и сарадњу цивилног друштва при Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Састанку су присуствовали министар Томислав Жигманов, државни секретар у Министарству др Иван Бошњак и в. д. помоћника министра Жарко Степановић, а одазвао се велики број представника цивилног друштва у Републици Србији.


Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је током друге половине 2022. године, а потом и током фебруара месеца 2023. године реализовало више консултативних састанака са организацијама цивилног друштва на тему оснивања Савета за развој и сарадњу са цивилним друштвом.

Резултат консултативних састанака је дефинисање предлога решења о мандату, структури и начину избора Савета за развој и сарадњу са цивилним друштвом у складу са сугестијама и предлозима организација цивилног друштва достављених током процеса консултација.
Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог организује завршни консултативни састанак са организацијама цивилног друштва са циљем да се сагледају решења предложена у консултативном процесу који је претходио и да се изврши њихово финално усаглашавање како би се креирао модел ефикасног механизма за дијалог и сарадњу са цивилним друштвом.

Обзииром да је оснивање Савета један од услова за приступање ЕУ а да смо практично последња држава у окружењу која то није урадила, било је предлога да се савету прикључе и представници Националног конвента. Предлог је одбијен из разлога што ће Савет бити отворен за присуство и учешће (без права гласа) свих релевантних чиниоца из сва три сектора друштва а везаних за текућу проблематику.

На састанку се дискутовало на више тема, подељених у неколико области, о мандату Савета, његовој структури, начину избора чланова, пословнику, јавности, и др.

Скренули смо пажњу аудиторијуму на изостанак препознавања комуникације са пословним сектором који је често генератор проблема али и важан део у њиховом решавању. Потреба за филантропијом и корпоративном одговорности створила је потражњу за компетентним цивилним партнерима које разумеју проблематику а поседују преговараче способности. С друге стране удружењима је потребна диверзификација финансирања и смањење искључивог пројектног финансирања из страних или домаћих фондова. Стога би се капацитет и споне у сарадњи са привредом, морале поставити у критеријуме за вредновање учешћа у раду Савета.

Избор чланова Савета вршиће се уз претходне дефинисане филтере, гласањем свих удружења у Србији, која узму учешће у овом процесу.

Учешће представника ЕПВ на овом скупу омогућено је кроз подршку компанија: Шећерана Црвенка, Суноко, Витал и Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net