ВЕСТИ - ЕПВ

Нови сет пријава нелегалног одлагања отпада у Врбасу.

ПОПЛАВА ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА ОД УВОЂЕЊА НАПЛАТЕ НА ГЛАВНОЈ ДЕПОНИЈИ!?

По дојавама и објавама савесних грађана, ЕПВ је претходних дана обишао терен, па поднео пријаве комуналној инспекцији Општине Врбас, за пет крајње запрљаних јавних локалитета.


Приколица хабастог отпада изручена је у шумарку, крај старе суботичке пруге у насељу Виногради. Истоимено дечије игралиште и рекреативни терени, некада понос Врбаса, по губитку старања од вредне и времешне екипе грађана, прекривено је смећем, високом травом а бројне справе и објекти лагано пропадају. Од инспекције смо такође захтевали да издају налог за кошење ових терена и да контејнер учине доступним комуналцима. Потом гомиле смећа и шута крај ископа жуте земље у близини Иђошког пута. Гомила изрученог бетона крај Куцурског пута. А поред саме главне депоније, дуж старог друма, најтужнија слика, са последицама бројних одустајања од плаћања легалног истовара смећа.

По мишљењу многих грађана, увођење наплате истовара смећа приватним лицима на главној депонији у Врбасу, допринело је бујању дивљих депонија у целој општини. Од овог посла корист изгледа има само јавно комунално предузеће, јер чићење великог броја дивљих депонија они додатно наплаћују из локалног буџета налозима инспекције, ценимо у већем износу него што је наплата на депонији. Стога не налазимо оправдање за овaj потез комуналаца, без примене других мера управљања отпадом, те сматрамо да он није у јавном интересу.

Иначе, у протеклих неколико година локална самоуправа није реаговала на бројне апеле и конкретне предлоге ЕПВ за ефикаснијим управљањем отпадом, тако да проблем лагано од акутног прераста у критичан. Да ли руководство општине уопште има идеју како успешније да се носи са проблемом који би требао да им је законски приоритет!? Да ли ћемо икада сазнати, осим естетских, какве нам здравствене последице доноси живот у обручима смећа?

Мониторинг животног амбијента омогућен нам је подршком компанија: Шећерана Црвенка, Суноко, Витал и Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net