ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак у хотелу Бачка у Врбасу на тему енергетике и енергетске ефикасности.

ДА ЛИ ИМАМО СТАВ О СОПСТВЕНОМ ИНТЕРЕСУ?

На молбу наших пријатеља из Бечеја, Бечејског удружења младих БУМ, претходног викенда пружили смо техничку подршку организацији занимљивог скупа на тему истраживања које спроводи удружење младих - Центар за креирање политика и стратегија из Београда а у области енергетике и енергетске ефикасности у домаћинствима.


Креатор истраживања које се спроводи у неколико градова у Србији је Ненад Спасојевић, студент политичких наука у Веограду, који је био уводничар и модератор састанка у Врбасу, а уз подршку учесника, углавном наших чланова и симпатизера.

Развијање динамичне дискусије уз припремљени упитник, допринело је креирању излаза дефинисаних задацима истраживања а с друге стране обликовању ставова учесника о важној теми о којој често површно размишљамо а која има значајан, поред исхране, вероватно примаран утицај на квалитет наших живота.

Ово је област у којој, сигурни смо, у највећој мери државне политике утичу на квалитет живота у домаћинствима. Утицај производње и снабдевање домаћинства енергијом и енергентима, енергетска ефикасност и утицај свих ових радњи на здравље и животну околину, често су замагљени другим, дневно политичким темама, које одвраћају људе од ствари које им највише додирују животе, а што је, по нама, у највећој мери "вештина доносиоца одлука" које често нису у јасном интересу грађана, под чијом су контролом најгледанији медија, који се прате "без трептања". Двогодишње мере пандемије још више су "осакатиле људе" у њиховој способности да сагледавају сопствени живот и препознавају добронамерне ауторитете, који би могли да им помогну и упуте их на лакши и одрживији пут.

Хоризонтална сарадња у цивилном сектору, посебно између организација из различитих региона, омогућава размену искуства и знања, помаже укрупњавању потенцијала за утицај на јавно мишљење, посебно о енергетској политици, која се пробила у планетарни приоритет. Подршка овом истраживању заправо је остварење обостраног интереса из којег смо приметно померили капацитет наших људских ресурса а самим тим и могућност утицаја на доносиоце одлука и локални животни амбијент.

Стога смо захвални младом Спасојевићу што нас је "добро продрмао и натерао" да се присетимо једног важног животног приоритета и потребе померања фокуса нашег рада ка њему. У недостатку сопственог простора, састанак смо требали одржати у Канцеларији за младе Општине Врбас, али због "изненадних техничких проблема", напрасно смо морали да га пребацили у хотел Бачку, уз велику захвалност њиховом руководству.





Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net