ВЕСТИ - ЕПВ

Теренска радионица ЕПВ у Савином Селу о урбаној културе

ГДЕ ЈЕ САДА НЕКАДА НАЈЛЕПШЕ СЕЛО У ЕВРОПИ!?

Данас смо још једном извели радионицу о урбаној култури и надлежностима, овај пут са еко-тимом ОШ "Бранко Радичевић" из Савиног Села уз њиховог наставника математике, Небојшом Вуканићем. Лаганом шетњом селом посматрали смо око себе и тумачили шта видимо у модерацији наше Теодоре Трбојевић, вршњачког едукатора и ученице IV разреда Гимназије у Врбасу. Нисмо могли а да не поменемо славну прошлост овог села из које се може много тога научити.

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈС СТРАНИЦИ ZELENI VRBAS



Колико је Савино Село далеко од Торже, које је за своју урбану уређеност 1928. године у Барселони, на сајму урбаних насеља Европе, добило златну медаљу? На жалост, поприлично.

Од послератне колонизације, село континуирано губи становнике. Губи пословне објекте, губи склад и амбијент за угодан живот. Постоје покушаји државе да се тај тренд заустави, али нам се чини да ти покушаји морају бити много убедљивији и одлучнији.

Шта смо у тој краткој шетњи приметили са децом на главној улици!?

Атмосферски канали су затрпани и запушени, као и одводи од кућа. Тротоар је испуцао и дотрајао. Разнолико дрвеће је расејано по зеленим површинама без реда и јасног простора за линије инсталација, бициклистичке стазе, којих нема. Фасаде старих швапских кућа нису сачувале аутентичност или су прилично пропале. Многе старе анфор капије су избијене или су у лошем стању. Црква још није обновљена. Пуно кућа нема сандуче за писма. Нема бројева на кућама или нису уочљиви. Нисмо приметили много смећа. Ипак би ваљала још по која канта у центру. Испред месне заједнице приметисмо лепу фонтану са одмориштем, па седосмо да наставимо дружење...

Да ли је ово још једно село у сутону своје историје!? Надамо се да није. Сазнајемо да још увек овде има младих и одлучних људи да у завичају учине свој живот комотнијим и извеснијим. Надамо се да ћемо их појачати овим бистрим еко-тимом школараца, које ћемо додатно наоружати свешћу и знањем о потенцијалима угодног и здравог живота у свом родном месту.

Кампања подизања урбане културе омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net