ВЕСТИ - ЕПВ

Посета комуналном предузећу у Врбасу на тему пијаћих вода.

КАКВА НАМ ЈЕ ЧЕСМОВАЧА У ВРБАСУ!?


На иницијативу ЕПВ уприличен је састанак у ЈКП Комуналац Врбас и обилазак Радне јединице Водовод у Врбасу, као брза реакција на наш допис о неопходности разговора на тему квалитета пијаће воде у Врбасу. Састанку су присуствовали Тијана Алексић, заменица председника Општине, Игор Шкундрић, директор предузећа и Мирослав Фејса, шеф Водовода.



Повод за разговор била је забринутост грађана за велику количину каменца у води која смањује пречник и убрзава пропадање цеви, узрокује честе замене грејача у бојлерима и сваки пут открива наслаге овог чврстог материјала издвојеног високом температуром, што код њих изазива бојазан о постојању ризика по здравље. Стога велики број грађана прибегава куповини флаширане воде, како за пиће, тако и за кување или уграђивању посебних филтера за воду, знатно оптерећујући свој кућни буџет за ставку коју већ плаћају комуналном предузећу. Међутим, многи грађани немају ту могућност. Користе то што им дође кроз цеви!

Од наших домаћина смо сазнали да се квалитет воде редовно контролише у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће,  узоркује се и анализира у Институту за јавно здравље Нови Сад, а одређени параметри свакодневно у интерној лабораторији, те да по тим извештајима вода у Врбасу има задовољавајући квалитет. Разлика воде на водозахвату и у домаћинствима је само у присуству средства за дезинфекцију (хлора) у законски дозвољеној мери. Правилником о хигијенској исправности воде за пиће тврдоћа воде није увршћена у параметре анализе, предпостављамо због става да она не утиче на здравље људи. Међутим, на каменац се лако хватају бактерије, па нисмо баш сигурни колико их хлор квалитетно може уклонити а при томе да он сам не постане здравствена претња.

Чули смо и да је тренутно пијаћа вода најконтролисанији производ у људској исхрани, уз константну контролу овлашћених Института за јавно здравље и надзор републичке санитарне инспекције.

Иначе се разговарало и о свим осталим аспектима квалитета и безбедности водоснабдевања, при чему смо сазнали мноштво информација о напорима овог предузећа да грађанима обезбеди што квалитетнију воду у постојећим околностима, материјалним и кадровским капацитетима.

Увођењем процесног управљања 2014. године, направљен је значајан помак у контроли и превенцији ризика од акцидентних ситуација. Осим надзорног пункта у Водоводу у којем се прате сви неопходни параметри безбедности, постоји и мобилна апликација за одржаваоце овог постројења преко које у реалном времену очитавају и могу да реагују на промену притиска и протока воде у цевима, нивоа воде у базенима, нивоа хлора и нарочито мутноћу која указује на постојање проблема на који се мора одмах теренски реаговати. Дезинфекција воде хлорисањем, врши се уз контролу, аутоматизовано процесно управљање, у складу са протоком и осталим наведеним параметрима.

Уклањањем тзв. "слепих црева" на дистрибутивној мрежи, заменом старих вентила и пумпи, успостављен је кружни ток воде, при чему је уједначен притисак на мрежи. За 70% су смањени кварови и престали су "хидраулички удари" који су узроковали пуцање старијих водоводних цеви. Потом су, како кажу, готово престале жалбе грађана на притисак, посебно у зградама на вишим спратовима и периферним деловима града. Смањени су и губици воде са 42 на 26%.

Како смо сазнали, ускоро се очекује реализација два пројекта, која ће даље побољшати притисак у мрежи, постављањем нових цеви у насељу Либра и Колонија шећеране у Врбасу, те провлачењем инсталационог вода преко Новог моста ка Новом насељу у Врбасу.

Истакли смо потребу замене свих азбестно-цементних цеви због њихове старости, дотрајалости и здравственог ризика, јер зашто би се иначе избациле из употребе у Eвропској Унији још пре 30 година. Такође сматрамо да постоји јавни интерес и потреба грађана да добијају мекшу воду, са мање каменца. Како би се то извело и по којој цени, биће предмет неког наредног сусрета.

Због енергетске кризе у земљи и региону, те повећаног ризика од појаве прекида снабдевања електричном енергијом, сугерисали смо локалној самоупраави и комуналном предузећу потребу набавке јачег генератора за премошћавање таквих прекида у краћем периоду, јер постојећи генератор нема ту снагу. Континуитет водоснабдевања је сувише важан да би се овај евидентан ризик занемарио.

Обишли смо и уверили смо се у интензивне радове на изградњи подршке новог централизованог система водоснабдевања села Општине Врбас, где се већ у наредних пар месеци очекује нова, квалитетнија вода у Куцури и Савином Селу а потом, како смо обавештени, врло брзо и наставак радова у осталим насељеним местима, уз изградњу и канализационе мреже. Испратићемо и ове послове а крајњи суд о квалитету радова даће корисници овог система, када профункционише.

Јавно заговарање проблема из животног амбијента омогућено је реализацијом институционалног гранта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net