ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица о климатским променама и значају пошумљавања.

ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА ЗА КУЛСКЕ ОСНОВЦЕ.


Данас смо наставили еко школицу са ђацима ОШ "Иса Бајић" из Куле, радионицом коју је спровела Теодора Трбојевић, наш члан и ученица четврте године Гимназије "Жарко Зрењанин" у Врбасу. Тема мултимедијалне радионице је била "Пошумљавање и озелењавање - главно оружје против климатских промена".


Овај пут Теодора је изазвала много већу интеракцију учесника од неких претходних предавања. Наишла је на заинтересоване ђаке, са солидним предзнањем и познавањем тематике, тако да се развила квалитетна дискусија о узроцима и последицама климатских промена, како на глобалном плану тако и у Србији а посебно у Војводини.

Штетно људско деловање или природне појаве? Шта више покреће, ремети и мења? Шта више угрожава климу на коју смо навикли? Како се адаптирати?

Није свеједно бранити се од штетних емисија из индустријских и кућних ложишта, саобраћаја, интензивне пољопривреде, претеране сече дрвећа и слабе садње... или од вулканских ерупција, тектонских поремећаја, мега пожара, сунчаних бакљи, протуберанци...

Закључили смо да је много здравије размишљати да човек може утицати на климатске промене успостављањем и враћањем контроле над својим штетним понашањем, него се препустити размишљању да све у трену може нестати природном појавом коју никако не може спречити и исконтролисати. Лепо је када заштитар ујутро устане са сврхом свогa постојања и планом да корисним деловањем испуни дан.

Деци су подељене радне свеске које су креирали наши партнери, Покрет Горана Новог сада, како би стечена знања проверили заједно са својом наставницом биологије.

Радионица је реализована у оквиру пројекта “Шума зове на дијалог” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже "Пошумимо Војводину" - Покрет горана Новог Сада, Еколошки центар Врбас, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада. Подршку за сталну кампању подизања урбане културе смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net