ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев ЕПВ Општини Врбас

Поштовани!

Имајући у виду велики притисак међународних институција и крупног страног капитала , нарочито Светске трговинске организације и амбасаде САД, на Владу Србије за измене Закона о генетски модификованим организмима, којим би се омогућило легализовање производње и промета ГМО у Србији, те велику извесност да ће Влада Србије попустити овим притисцима, захтевамо доношење следеће Одлуке СО Врбаса:

ОПШТИНА ВРБАС – СЛОБОДНА ЗОНА ОД ГМ ХРАНЕ

Образложење:

На видело су избиле истине о невиђеној превари и корупцији у еминентним светским институцијама задуженим за оцену здравствене исправности хране и лекова, које су омогућиле продор ГМ хране на светско тржиште и њихову појаву у маркетима, пре свега мислимо на америчку Агенцију за храну и лекове (FDA).

Наиме, маја месеца 1992. године FDA је издала следеће саопштење:

„Агенција није упозната са било каквим информацијама које указују да се храна изведена новим методамаразликује од остале хранеy било којем смислу или униформности.”

Овај став су затим прихватили као свој и Светска здравствена организација, Светска трговинска организација и све важније здравствене и трговинске институције у свету, што је даље омогућило продор у национална законодавства и економије.

Тај став се до данас није променио!

Према изјавама бивших техничких FDA експерата закључено је да је FDA пре доношења горњег става знала за постојање суштинске разлике између традиционалног узгоја хране и генетског инжењеринга, који доноси неочекиване негативне ефекте у променама ДНК и саставу биљака, а које се испољавају у мутацијама, дељењу и измени гена.

Сада је већ сасвим познато да су неки водећи људи FDA седели на две столице – и у управи Монсанта, светског лидера у производњи генетски модификованих организама!

Америчка академија медицине окружења (The American Academy of Environmental Medicine) објавила је резултате истраживања дејства ГМ хране на животињама, која недвосмислено указују на озбиљне здравствене ризике, укључујући ... неплодност, имуну дисрегулацију, убрзано старење, дисрегулацију гена повезаних са синтезом холестерола, регулацију инсулина, сигнализацију ћелија, формацију протеина, промене у јетри, бубрезима, слезини и гастроинтестиналног система.

Ова еминентна институција од маја 2009. препоручује лекарима да преписују не-ГМО дијету за чишћење организма.

Канадска студија утврдила је Бт-токин од Монсанто кукуруза у крви 93% тестираних трудница. Отров је такође био у крви у 80% њихових нерођених фетуса. То из корена мења став да се Бт-токсин (супституише инсектицид у ГМ семену), уништава током варења. А пошто је пронађен у крви фетуса, који нема развијенекрвне баријереу мозгу, утицај на развој је непознат, али су сасвим могуће озбиљне последице.

Даље је утврђено да кувана ГМ соја повећава сојин алерген до седам пута. да ГМ кромпир изазива појаву преканцерозних ћелија у дигестивном тракту, атрофију јетре и оштећење имуног система, да инхалаторни полен ГМ кукуруза може изазвати озбиљне алергијске тегобе...

Мноштво стручних студија о штетности ГМ хране доступно је јавности и ми Вам их можемо представити и приближити.

Подсећамо Вас на постојање отпора против ГМО, масовног националног и светског покрета против монопола на храну по моделу ГМ економије у који се и ми, као локална еколошка невладина организација укључујемо.

Пропуштање ГМО у Србију биће непатриотски чин Владе Србије против здравља и безбедности свог народа.

Помирљивост локалних власти била би сагласност на геноцид!

Ми заштитари овог, на жалост, крајње угроженог животног амбијента захтевамо да се не попале мостови ка његовом опоравку - упуштањем ГМО у наш атар!

Попут руководства Аранђеловца, Чачка, Куле, Кикинде и Сомбора, захтевамо да јасно испољите бригу и одговорност за здравље својих суграђана постављањем јасног

НЕ ГМО У ОПШТИНИ ВРБАС”,

кроз пригодну скупштинску Одлуку.

Уверени смо да ће грађани Врбаса знати да цене ваш напор и разумевање на предстојећим локалним изборима.

 

За Еколошки покрет Врбаса

председник: Ратко Ђурђевац

Доставити:

-         Милану Станимировићу, председнику Општине Врбас

-         члановима Општинског већа

-         одборницима Скупштине општине Врбас

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net