ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак са представницима Општинског већа и јавних предузећа.

ДРВЕЋЕ, СМЕЋЕ И ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА!

Уз разумевање и сусретљивост руководства општине Врбас уприличене су нам консултације у кабинету заменице председника општине, Тијане Алексић на тему решавања текућих еколошко-комуналних проблема. Овакве консултације су права реткост у односима јавног и цивилног сектора. Одраз су препознате добронамерности локалних актера са капацитетом сарадње а омогућавају транспарентно изношење ставова, препознавање потенцијала сарадње и заједничко решавање проблема у интересу грађана.

Састанку су још присуствовале надлежне и/или одговорне особе из: Општинског већа, Ивор Лукин, ЈКП "Комуналац", Игор Шкундрић, градски пречистач "Врбас-Кула", Миљко Миљанић, ЈАЗИП-а, Ивана Ђаконов и Одељење урбанизма и просторног планирања, стамбено-комуналних послова изаштиту животне средине, Миља Кнежевић и Јелена Поповић.

Прихваћене су све предложене теме, те су се у конструктивној дискусији размениле информације и утврдиле смернице за њихово третирање. У наставку ћемо изнети наше утиске и запажања.

За одржавање Лазиног парка, заменом старих и болесних садница не налази се никаква сметња, те би се на тај начин могла извршити јесења садња. Допунска садња дела парка испред "Војводине промета" проблематична је због непознанице подземних инсталација за које, како смо сазнали од представница урбанизма, не постоји белешка у катастру.

Квалитетна земља, црница скинута са трасе брзе пруге Нови Сад - Суботица, могла би се добити и искористити за насипање ремиза, увала и другог неквалитетних површина, које би се потом пошумиле са већом извесности успеха садње. ЈАЗИП се обавезао да истражи потенцијале ове активности, која би се морала обавити у блиском периоду док се обављају земљани ископи деонице пруге крај Врбаса.

Дефинисана је још једном потреба подизања зеленог заштитног појаса око главне депоније, те ће надлежне службе испитати могућности да се то уради већ у наступајућој сезони јесење садње.

Проблем са грађевинским отпадом и депонијом на крају улице Миливоја Чобанског је акутан и захтева хитно административно решење. Како је изјавио директор Комуналца, Игор Шкундрић, многобројни извођачи грађевинских радова у Врбасу користе недефинисан статус овог локалитета да се бесплатно решавају свог шута а на терет локалног буџета. Сматрамо да је одржавање ове депоније постало прескупи за пореске обвезнике и да је она прерасла свој капацитет, те да се мора хитно затворити, тј. физички онемогућити даље одлагање отпада. Сав отпад, по нама, треба слати на главну депонију предвиђену за те сврхе, технички опремљену за надзор и збрињавање сваке врсте неопасног отпада. На жалост и она је близу свог физичког века експлоатације.

У вези рада градског пречистача највише нас је интересовало шта из њега излази. Добили смо уверавања да је пречишћена отпадна вода на изласку пречистача према тзв. Куцурском каналу у границама дозвољених вредности, што је, како рече директор Миљко Миљанић, потврђено извештајима из неколико анализа Института за јавно здравље. Нуспродукт пречишћавања је сува материја која се лагерује на плацу поред постројења. Постигнут је договор са ЈАЗИП-ом да се додатно испита овај материјал и његов потенцијал за евентуално насипање по мање квалитетним подлогама ради њиховог оплемењавања.

Састанак је одржан у оквиру пројекта “Шума зове на дијалог 2” а све у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, којег спроводе #Млади_истраживачи_Србије (#МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (#SIDA). Пројекат реализују 4 чланице мреже #Пошумимо_Војводину - #Покрет_горана_Новог_Сада, #Еколошки_покрет_Врбаса, #Рурални_центар_Сова и #Дечија_еколошка_академија, док је носилац пројекта #Покрет_горана_Новог_Сада.

Mеђусекторска сарадња подржана је од компанијае: #Шећерана_Црвенка, #Витал, #Суноко и #Индустрија_меса_Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net