ВЕСТИ - ЕПВ

Посета биогасном постројењу у Врбасу компаније Суноко.

ЦИРКУЛАРНА ЕКОНОМИЈА НА ДЕЛУ!

На дојаву грађана о постојању неприијатних мириса из "Суноко Биогас", ЕПВ се током летњих месеци директно обраћао техничкој управи за објашњење ситуације као и статусом овог објекта. Сазнали смо тада да се ради о ванредним проблемима који ће се решити у блиском периоду. Ова посета Шећерани и биогасном постројењу, које је у пробном раду, наставак је више од деценију добре сарадње са компанијом Суноко а била је резултат жеље и политике руководства, на челу са Зораном Стојаком, техничким директором, да се потпуно транспарентно одвијају процеси у пословању, који на било који начин могу имати утицај на животни амбијент.


Елем, како сазнајемо, непријатни мириси изазвани су распадањем дела сировине, тзв. репића од шећерне репе, који су, дуже него што је предвиђено, стајали у специјалним боксовима. Техничко уходавање постројења, отежано пословања у сложеним тржишним и друштвеним условима, пролонгирали су увођење постројења у пуни радни режим, самим тим и потрошњу ускладиштене сировине.

Добар део те сировине је у међувремену потрошен а један део је уступљен другим биогасним постројењима, како би се проблем убрзано решио, у чега смо се уверили на лицу места. Боксови са репићима су готово празни, чека се нова сировина из предстојеће кампање откупа шећерне репе и, како рекоше, таква ситуација више не би требало да се појави.

Резервоари у којима се чува добијено течно ђубриво амонијум-сулфат у постојењу Инхибиције
Посета је искоришћена да се боље упознамо са сврхом, капацитетом и потенцијалима овог изузетног објекта, вредног 10 милиона евра.

Електрана има капацитет производње електричне енергије од 2.4 МW/сат, тако да би могла обезбеђивати годишње потребе за струјом око 5.000 домаћинстава. тренутно је само један гасни мотор у погону. До краја године се очекује да се и други активира.

Биогасна електрана у Врбасу користи технолошко решење фирме  Wabio Technologie GMBH из Немачке, која, како сазнајемо, у већој мери од конкурентских технологија, омогућава регенерацију инпута и њихово претварање у корисне производе, као што су течно ђубриво амонијум-сулфат и органско НПКС ђубриво.
Чврста фаза органског НПKС ђубрива
Вредно је помена да је "Суноко" у завршној фази припреме уговора о купопродаји "сертификованих смањења емисија" (CER), чиме би се укључо у механизам чистог развоја (CDM), који подржава пројекте смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, предвиђајући при томе реализацију пројеката изградње "чистих технологија". Ова компанија дакле показује висок ниво корпоративне одговорности према заинтересованим актерима у заједници и према амбијенту у којем остварује своје пословне циљеве, чиме се директно укључује у реализацију обавеза из одредби Кјото протокола, чији је Србија потписник, што даље доприноси развоју чистих технологија и напретку земље.
Построрење инхибиције
Међусекторска сарадња у приступу доносиоцима одлука у пословном сектору омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas_Swiss_Intercooperation и #Грађанске_иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: #Витал, #Шећерана_Црвенка, #Суноко и #Индустрије_меса_Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net