ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак са наставницима у ресторану "Тугедер" у Кули

ОСНOВАН САВЕТ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ЕПВ

Захваљујући доброј сарадњи са неколико основних школа из Општина Кула и Врбас, данас смо у ресторану "Тугедер" у Кули, основали Савет за образовање ЕПВ. Иницијално чланство савета чине наставници из основних школа "Бранко Радичевић" Савино Село и директора ове школе, "Вук Караџић" Црвенка, "Иса Бајић" и "Петефи бригада" из Куле.


Сврха оснивања савета је развијања унутрашњих капацитета организације у правцу подизања квалитета еколошке едукације деце и омладине, формирања волонтерске базе, бољег разумевања интереса и потреба школа, као и формирања ставова о образовном систему, који ће бити одраз природних потреба одрживе људске заједнице.

Дебата на састанку је одмах усмерена прама планирању конкретних активности и модалитета сарадње, кроз проналажење сродних додирних места два различита система, цивилног и образовног-државног.

Ово је добар период за иницирање сарадње са школама, због њихове обавезе израде школских програма ваннаставних активности. На иницијативу наставника, ЕПВ се обавезао да у што краћем року достави члановима Савета предлог активности из свог Акционог плана, који је реално примењив у школама.

Теме које су делегиране на састанку тичу се подизања еколошке свести и нивоа урбане културе школске деце, њиховом мотивисању, учењу о грађанском активизму и волонтеризму, припреми за јесење акције садње и озелењавања, могућностима подршке постојећим школским програмима, еколошкој едукацији наставника...

Савет је отворен за сарадњу према наставницима/професорима са капацитетом и вољом да пруже свој лични допринос међусекторској сарадњи у обликовању карактера деце и омладине у одговорне особе према својој локалној заједници и животном окружењу, где год се затекли.  

Организација састанка омогућена је пројектом “Шума зове на дијалог” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже #Пошумимо_Војводину - #Покрет_горана_Новог_Сада, #Еколошки_покрет_Врбаса, #Рурални_центар_Сова и #Дечија_еколошка_академија, док је носилац пројекта #Покрет_горана_Новог_Сада.

Суфинансирање је извршено из средстава институционалног гранта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га #Helvetas_Swiss_Intercooperation и #Грађанске_иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: #Витал, #Шећерана_Црвенка, #Суноко и #Индустрије_меса_Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net