ВЕСТИ - ЕПВ

Едукативни излет волонтера ЕПВ у Покрајински завод за заштиту природе.

ЂАЧКИМ АНГАЖОВАЊЕМ ДО ИЗЛЕТА!

Данас смо помогли реализацију едукативног излета у Покрајински завод за заштиту природе у Новом Саду, којег су "зарадили" наши млади чланови Еко-тима ОШ "Вук Караџић" из Црвенке од продаје секундарне сировине коју су прикупили и сортирали у свом школском, еко-дворишту, а потом и продали локалном рециклеру, у претходном периоду.

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈСУ


Наш домаћин и водич кроз музејску збирку, био је Оливер Фојкар, стручни сарадник Завода. Уз добру вољу црвеначког тима, излету су се придружили и наши волонтери из еко-тима  ОШ "Бранко Радичевић" из Савиног села, као и део врбашке екипе.

Први део нашег боравка у Заводу протекао је у упознавању са основним задацима ове установе, важности њеног рада у очувању биљних и животињских врста, заштићених природних добара у Војводини, организовању васпитно-образовних и промотивних активности у заштити природе...

Потом су деца погледала два документарна филма, "Заштићени парк природе Фрушка гора" и "Специјални резерват природе Ковиљско-петроварадински рит". Филмови су испраћени објашњењем о важности шума и ритова у Војводини за очување биљних и животињских врста.

Обилазак и стручно тумачење музејске збирке од г. Фојкара, привукао је велику пажњу деце, стварајући код њих визуелно-историјски ефекат живота на овим просторима кроз миленијуме.

Ово је било лагано враћање у радни такт деце после летњег распуста и увертира пред почетак увек захтевне школске године. Излет смо завршили "веселим опуштањем" у Променади а из аутобуса смо изнели и прописно одложили своје смеће.

Подршка едукативном излету извршена је пројектом “Шума зове на дијалог” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже "Пошумимо Војводину" - Покрет горана Новог Сада, Еколошки центар Врбас, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада.

Суфинансирање излета извршено је такоше из средстава институционалног гранта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net