ВЕСТИ - ЕПВ

Наставак добре сарадње са Општином Врбас

СМЕЋЕ И ФЕКАЛИЈЕ, ПРОБЛЕМИ ОД КОЈИХ СЕ НЕ МОЖЕ УТЕЋИ!

Уз разумевање и сусретљивост заменице председника општине Врбас, Тијане Алексић, а на иницијативу ЕПВ, јуче је у њеном кабинету и уз њено активно учешће одржан састанак на тему рада власника фекалних цистерни у селима општине Врбас, као и о тешкој ситуацији на грађевинској депонији у Врбасу. Састанку су присуствовали Ивор Лукин, члан Општинско већа за комуналне делатности, Синиша Обрадовић, комунални инспектор и Ален Булајић, шеф РЈ Чистоћа у ЈКП Комуналац Врбас.


На састанку је одмах постигнута сагласност око јавног интереса на горње проблеме, који су преко ЕПВ делегирани од великог броја забринутих грађана, при чему је речено:
1. Рад приватних власника фекалних цистерни је нелегалан а истакање њиховог садржаја из септичких јама по ободима села је штетно за животну средину и здравље људи. Септичке јаме су штетне за животну средину и здравље људи.
2. Притисак на депонију грађевинског отпада у улици Миливоја Чобанског у Врбасу штети животној средини, власницима околних парцела који кроз депонију имају приступни пут, комшијама и готово целој индустријској зони крај овог локалитета.

Кроз конструктиван разговор свих актера изнети су реални проблеми са терена који се морају имати у виду приликом изналажења решења.

Фекалне воде у селима.
1. Села општине Врбас немају канализациону инфраструктуру, стога грађани у селима немају приступ канализационом прикључку и не очекује се да ће га имати у наредне две године, стога су окренути ка цистернама као решењу. Нелегални рад носи ниже трошкове и нижу цену услуге приватних власника цистерни од ЈКП "Комуналац". Висока фреквенција и различити локалитети нелегалног истакања, захтеван доказни поступак и симболичне казне, умањују ефекте инспекцијског надзора и могућност одвраћања кажњавањем. Ради достизања оптималног капацитета, градски пречистач у Врбасу има потребу за додатним количинама отпадних вода.

Грађевински отпад.
2. ЈКП Комуналац нема надлежност над редовним управљањем грађевинском депонијом у Врбасу. Уређење ове депоније дешава се искључиво по инспекцијском налогу. Карактер отпада који се избацује на "и око" ове депоније често превазилази техничке капацитете комуналног предузећа. Избацивање отпада без надзора на самом уласку у депонију а потом и на приступном путу додатно отежава расчишћавање и планирање материјала. На грађевинску депонију масовно се избацује мешани и готово све друге врсте отпада, због чега се и на овој депонији дешавају пожари.

До изградње канализације у селима, ЕПВ је предложио на разматрање модел увођења власника приватних цистерни у легалне токове комбинацијом правне и економске мере, уз претходно евидентирање свих власника цистерни, како би им се предложио уговор са ЈКП Комуналац, уз услов да истакање врше у градски пречистач у Врбасу. Ради исплативости рада и заинтересованости власника цистерни у селима, сматрамо да ова мера мора бити испраћена одређеним стимулансом из општинског буџета а због веће удаљености превоза до пречистача. Темељније разматрање нашег предлога очекујемо уз консултације са секретарима месних заједница, који познају активне власнике цистерни, са представницима урбанизма, који би требало да процене усклађеност предлога са општинском Одлуком о управљању отпадом, са представницима одељења буџета, који треба да процене потенцијални простор у буџету општине за 2023. годину, са представницима градског пречистача који треба да процене техничке услове и карактер воде за пријем приватних цистерни.

Постигнута је сагласност учесника састанка да се крај грађевинске депоније хитно мора поставити видео надзор, уколико се жели стати на крај противправном одлагању отпада и потпуни колапс на овом локалитету.

Кроз разговор смо створили став да се комуналном предузећу треба предати надлежност и буџет за управљање грађевинком депонијом, како би се она редовно  одржавала а не само по налогу инспекције. Мишљења смо такође да наплата одлагања отпада на главној депонији усложњава проблем на грађевинској. Још једном смо истакли преку потребу улагања у изградњу инфраструктуре за примарну сепарацију и потом прераду чврстог отпада, што би од огромног проблема и трошка, постао нови извор прихода.

Реагујући на нашу дојаву и још многих грађана, на састанку смо обавештени да је вишедневни пожар на главној депонији стављен под контролу.

Очекујемо да ће међусобно уважавање, конструктивна и компетентна расправа добити свој наставак у проширеном саставу, са перспективом лаганог решавања акутних проблема по нашу локалну заједницу.

Кампања јавног заговарања проблема из амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net