ВЕСТИ - ЕПВ

Реаговање ЕПВ на дојаву грађана из Куле на изливање канализације

БИЗАРНО ПОНАШАЊЕ НЕЗРЕЛИХ ЉУДИ И/ИЛИ ПРОПУСТИ У ОДРЖАВАЊУ?!
Извор: ЈКП "Комуналац" Кула
На дојаву огорчених грађана о изливању фекалних вода у насељу Гедер у Кули, ЕПВ је упутио захтев за информације од јавног значаја према ЈКП Комуналац из Куле, од којих је убрзо стигао и одговор, са разјашњењем узрока проблема и њиховим континуираним напорима да га реше. Одмах, сутрадан по нашој пријави изашла је екипа са цистерном и очистила шахту. Међутим, данас, три дана касније шахта је већ "врила од фекалија" које су се преливале у атмосферски канал, ширећи несносан смрад у целом крају.

Изливање из шахте на Гедеру, 23. јуна 2022.Како се наводи у одговору, несавесни корисници канализације, односно услуге одвођења отпадних вода, у систем канализације одлажу, поред фекалних отпадних вода и други отпад биљног и животињског порекла (свињске и живинске изнутрице, отпад од печења ракије и др.).

Из тог разлога често долази до загушења уличних водова, шахти и објеката за препумпавање, па надлежна служба овог Предузећа постојећом механизацијом (канал џет-ом и др.) у редовном одржавању не могу отклонити настале хаварије, већ се оне санирају извођењем крупних грађевинских радова.

Сви ти отпаци који се убацују у канализацију, доспевају до фекалних пумпи на фекалним станицама, па на крају и у фекалну станицу на насељу "Гедер", узрокујући блокаду истих. У таквим ситуацијама, надлежна служба водовода и канализације хитно реагује и уз велике напоре отклања последице загушења рада фекалне станице.

Како допрети до тих несавесних грађана, како их уочити а потом казнити? Да ли постоји техничко решење којим би се превентивно спречило отварање шахти од неовлашћених лица и убацивање свега и свачега? Како смо сазнали од директора ЈКП Водовод из Црвенке, Миљана Драшковића, проблем је и код њих идентичан. Такође и у Врбасу. Апели огорчених грађана којима је угрожен квалитет живота и који се осећају потпуно напуштено и незаштићено, утицаће да се овим проблемом детаљније позабавимо у наредном периоду.

Јавно заступање проблема из амбијента омогућено је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net