ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак са локалном самоуправом и комуналцима у ЦФК Драго Јововић у Врбасу

ОТПАД КАО РЕСУРС!


Данас смо одржали састанак, фокус групу, на тему примене модела одрживог управљања отпадом којег смо недавно, захтевом упутили председнику Општине Врбас. Стручна дебата око овог документа одржана је у ресторану Центра за физичку културу (ЦФК) "Драго Јововић" у Врбасу. У фокусу су били представници локалне самоуправе и ЈКП Комуналац из Врбаса, који су у директној надлежности спровођења послова управљања отпадом.

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ "Zeleni Vrbas"

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКА ВРБАС


Интересе Општине је заступала Тијана Алексић, са својим сарадницима Жељком Кнежевићем, шефом одељења инвестиција и Ненадом Томашевићем, комуналним инспектором. Испред ЈКП Комуналац дошла је бројна екипа стручних особа, предвођена Игором Шкундрићем, директором, уз Алена Булајића, шефа РЈ чистоћа, Славишом Божовићем, стручним сарадником за управљање отпадом, Александром Поповић и Мирославом Ђаконовим из службе Маркетинг.

Пре почетка састанка доделили смо захвалницу Општини Врбас, коју је у име Општине примила Тијана Алексић, за позитиван еко и професионално реаговање на захтеве ЕПВ за слободан приступ информацијама од јавног значаја, као на квалитетан инспекцијски надзор по пријавама еколошких и комуналних проблема у њиховој надлежности. Захвалница је додељена и ЈКП Комуналац Врбас, коју је примио директор Игор Шкундрић, и то за добру комуникацију и сарадњу у решавању комуналних и еколошких проблема у њиховој надлежности, а чије решавање је иницирано од стране ЕПВ, односно у највећој мери апелом самих грађана који нам се континуирано обраћају.

На састанку смо још једном претресли потенцијалне ризике у реализацији идеје одрживог управљања чврстим отпадом, нарочито проблематику финансирања и усклађеност са планом регионалне депоније и изградње трансфер станице у Врбасу. Много се разговарало о лошим навикама грађана у одлагању отпада и реду логичних корака у успостављању система, који ће, пре свега, смањити број дивљих депонија а грађанима омогућити место за комотно одлагање и бесплатно рентирање контејнера за различите врсте отпада, пре свега грађевински, хабасти и зелени отпад.

Заједничка је оцена да не постоји мимоилажење са Регионалним планом управљања отпадом и да се несметано може покренути овај систем управљања отпадом у локалу, који је, ценимо, у најбољем интересу локалне заједнице. А најбољи интерес је систем који покрива трошкове свог функционисања и смањује терет пореских обвезника. Систем који у највећој мери решава проблем дивљих депонија, успоставља примарну селекцију отпада, едукује становништво и доносиоце одлука и одвраћа од противправног понашања.

Како сазнајемо, добра политичка воља изражена је од одговорних људи у Општинском већу да се Скупштини Општине Врбас предложе нове позиције у локалном буџету за 2022. годину везане не само за суфинасирање одрживог система управљања чврстим отпадом, већ и за израду пројеката озелењавања и пошумљавања. И поред пренапрегнутог локалног буџета, незванично сазнајемо да ће за ове две позиције бити одвојено четири милиона динара.

Нове буџетске позиције ће омогућити да се Општина али и сви добронамерни актери са капацитетом сарадње, обраћају вишим државними фондовима и међународним фондацијама за подршку сукцесивном и планском померању локалне еколошке и комуналне политике - "без толеранције на отпад, јер отпад је ресурс". Наравно, при томе је неопходно донети одговарајуће одлуке и прилагодити старе. Главна одлука у овом случају била би усвајање Локалног плана управљања отпадом.

Свиме овим локална самоуправа је показала заиста ретко разумевање и сусретљивост према идејама из цивилног сектора, откривајући да је партнерски однос могућ ако постоји добра комуникација и несумљива добронамерност у заједничком решавању проблема у јавном интересу.

Активност се реализује у оквиру пројекта "Циркуларна економија - одрживо управљање ресурсима у локалној заједници", који је подржан од стране Министарства заштите животне средине. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net