ВЕСТИ - ЕПВ

Фокус група о пошумљавању и озелењавању у хотелу Бачка у Врбасу

ДРВО ЗОВЕ НА ДИЈАЛОГ!


На иницијативу ЕПВ данас се одржао састанак, Фокус група под називом "Шума зове на дијалог" у сврху утврђивања корака за повећање пошумљености у Општини Врбас. У фокусу састанка нашли су се представници Института за низијско шумарство из Новог Сада, на челу са директором Сашом др Орловићем, иначе редовним професором Пољопривредног факултета у Новом Саду, катедра за пејзажну архитектуру.

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКА ВРБАС

Поред Инситута, на састанку су учествовали представници Општине Врбас, одељење за урбанизам, ЈКП Стандард Врбас, ЕПС, Електродистрибуција Врбас, Канцеларија за младе Општине Врбас, УГ Спона из Равног села.

Професор Орловић је између осталог истакао да је Институт увек расположен за сарадњу са свим заинтересованим субјектима са капацитетом давања доприноса пошумљавању и озелењавању. У активностима садње и одржавања садница обавезно се требају укључити природно заинтересоване групације грађана, попут пчелара и ловаца, који су стално присутни на терену и имају капацитет да саде и одржавају саднице. "Ми се налазимо у сред пољопривредног рејона који је испуњен интензивном производњом са огромним количинама хемикалија које се бацају на земљиште, потом отичу уз атмосферске падавине у водотокове а добрим делом се ветром наноси у насеља", напоменуо је Орловић. Стога је, како рече, свако дрво важно, не само посадити, већ га и однеговати. Израда пројекта подразумева прибављање ситуационих мапа инсталација на терену и нарочито информације о опредељености земљишта за одређене намене. Уз његове сараднике из Института, Зорана Галића и Миљана Самарџижа, добили смо вредне информације о актуелним и будућим конкурсима којима се финансира пошумљавање и озелењавање, важним детаљима који обезбеђују већу проходност пројеката.

Мирослав Сремачки, представник ЕПС-а истакао је расположивост његовог предузећа за сваку сарадњу на терену и доступност мапа електро-инсталација, уз поштовање прописаних процедура.

Тамара Милошевић, инжењер хортикултуре у ЈКП Комуналац Врбас, напоменула је добру вољу за сваку сарадњу али и ограниченост ресурса овог предузећа за одржавање садница на свим јавним површинама у насељеним местима Општине Врбас, што јесте у њиховој надлежности. Поступање овог предузећа око предметне тематике искључиво се води инспекцијским налозима и годишњим уговором са оснивачем. Предузеће не поседује тракторсо сврдло, довољан број цистерни, нити радне снаге да покрије све потребе ове врсте на терену.

Александра Кртолица, референт за животну средину у Одељењу урбанизма општинске управе, нагласила је да су сви планови и програми транспарентни и објављени на сајту локалне самоуправе и њихову расположивост за сарадњу по предметној тематици.

Саша Мирковић, председник удружења Спона из Равног Села упознао је аудиторијом са широком палетом активности овог удружења у минулом периоду, великим бројем садница које су засадили претходних година али и генералном незадовољству комуникацијом са јавним сектором, којима су се са слабим ехом обраћали по разним питањима сарадње и достављања неопходних дозвола и инструкција.

Политичка воља и овога пута се поставила важним чиниоцем покретања активности на овом плану. Она се углавном може препознати кроз буџетирање послова, те смо се примили задатка да приближимо одговорним лицима у Општини Врбас, потребу суфинансирања израде пројеката пошумљавања и озелењавања и набавку садног материјала, како би то већ следеће године донело видљиве и значајне помаке у овој области.

Као позитивн пример истичемо МК групу, пре свега Индустрију меса Карнекс а онда и компанију Суноко, који по овом питању испољавају корпоративну одговорност редовним учествовањем у активностима садње. Карнекс већ неколико година традиционално обележава Дан шума, 21. март, набавком садног материјала и заједничким акцијама садње са јавним и цивилним сектором. Морамо такође истаћи врлодобру сарадњу са комуналном инспекцијом Општине Врбас и редован, позитиван ехо на сваку нашу пријаву у њиховој надлежности.

Велики проблем за реализацију иницијатива садње је не постојање довољног броја пројеката озелењавања, посебно у урбаним деловима Општине. Закључено је такође да неопходно, због велике заинтересованости грађана, али и присутности инсталација, израдити пројекат обнове Лазиног парка, највеће зелене оазе у граду, који ће и после наше акције у недељу, 21. новембра, захтевати занављање и попуњавање простора новим садницама. ЈКП Комуналац је на налог инспекције и нашу пријаву ових дана посекао и очистио велики број сувог дрвећа у Лазином парку и тиме ослободио значајан простор за садњу.

Органиовање скупа омогућено је реализацијом пројекта “Шума зове на дијалог” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже "Пошумимо Војводину" - Покрет горана Новог Сада, Еколошки центар Врбас, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада. Сталну кампању подизања урбане културе подржавају нам и компаније: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net