ВЕСТИ - ЕПВ

ЕПВ са две активности обележио Дан борбе против климатских промена.

НАПУШТЕНЕ КУЦЕ, ПОШУМЉАВАЊЕ И СРОДНЕ КЛИМАТСКЕ ПРИЧЕ!?


На идеју младих волонтера ЕПВ, данас су спровели акцију храњења паса луталица у Врбасу, при чему су храну понели од куће. И не само храну, него и воду. Радионица у Гимназији изведена је уз подршку Канцеларије за младе Општине Врбас а радионичар је била Теодора Трбојевић, наша волонтерка, ученица четвртог разреда исте школе. Учесници су били виши разреди основних школа "Светозар Милетић" и "Братство-јединство" из Врбаса.

ФОТКЕ СА АКЦИЈЕ ХРАЊЕЊА ПАСА

ФОТКЕ ИЗ ГИМНАЗИЈЕ

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКА ВРБАС

 


Екстремна климатска дешавања, дуги сушни периоди, обилне падавине у кратком року... највише утичу на наше "ситне комшије без заклона и заштите"! На оне без редовног оброка, који од глади и жеђи и магновењу очаја некада нападају, управо оне који су их напустили - људе, да би потом били изложени још жешћем прогону.

Зар да деци првој буде очигледно - сита куца не уједа!? Развити саосећање за напуштене чланове наше заједнице, на жалост све бројније и присутније на нашим улицама. Надамо се да ће се ускоро с много више пажње и ресурса ово питање почети решавати у надлежним установама! До тада, "нахрани, напој, удоми - буди човек"!

Мноштво корисних информација о климатским турбуленцијама на глобалном нивоу па до националног и локалног, основцима је у Гимназији изнела Теодора, при чему је нагласила важност пошумљавања у стабилизацији микро климе на локалном и регионалном нивоу. Слаба пошумљеност Војводине одавно је аларм и узбуна, позив свакој особи да "засади свој извор кисеоника, свој пречистач ваздуха и воде"! И то да чини често, као ритуал, као рекреацију, лако као шопинг, као генерацијску обавезу...

Активност је реализована у оквиру пројекта “Шума зове на дијалог” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже "Пошумимо Војводину" - Покрет горана Новог Сада, Еколошки центар Врбас, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада.

Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net