ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак у Општини Врбас на тему пошумљавања и озелењавања

ОБНОВА ЛАЗИНОГ ПАРКА У ФОКУСУ!


На иницијативу ЕПВ и уз сусретљивост руководства локалне самоуправе,  одржан је састанак међусекторске фокус групе на тему озелењавања Лазиног парка, највећег парка и јавне зелене површине у граду. Скуп је одржан у кабинету заменице председника Општине, Тијане Алексић.

Активно учешће у састанку узели су и директор ЈКП Стандард, Игор Шкундрић са сарадником, Ивана Ђаконов из Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду (ЈАЗИП, управљају и расадником), Татјана Миљанић, шефица службе за животну средину у Карнексу, Мирослав Јакшић из компаније Суноко, ПЦ Врбас и Предраг Сушић, оператер за рециклажу Еколоџи Систем из Врбаса и управљач Горанског расадника у Сомбору.

У констуктивној атмосфери узајемног уважавања и несумљиве добре воље да се направи позитиван допринос на терену, договорени су конкретни кораци у припреми акције озелењавања.

- Комуналци и ЈАЗИП ће уступити тракторска сврдла и радну снагу за копање рупа;
- Комуналац ће у току пар наредних недеља уклонити суво и болесно дрвеће;
- МК група (Суноко и Карнекс) ће донирати ~1000 евра за куповину садница;
- ЕПВ ће кроз реализацију пројекта Еко систем уложити додатних 1100 евра за сади материјал у оквиру пројекта "Шума зове на дијалог", обезбедиће стручну подршку, анимираће грађане за учешће у садњи и планирању садње; Иначе пројекат реализујемо у оквиру програма ЕКО-СИСТЕМ. подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске, преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (SIDA).
- Локална самоуправа ће анимирати остала јавна предузећа да се прикључе акцији садње.
- Горански расадник ће обезбедити саднице по избору, евентуалну додатну техничку и консултантску помоћ за садњу.

Донет је заједнички закључак да недостатак Плана пошумљавања и озелењавања и пројектно-техничке документације, отежава рад на терену, исходовање дозвола и конкурисање за средства од донатора и да се то у скоро време мора превазићи.

На састанку ЕПВ је (још једном) представио Пројектно-техничку студију, елаборат пешачко-рекреативне стазе кроз "Лазин парк", којег су нам бесплатно израдили инжењери Водопривредног предузећа "Бачка" из Врбаса октобра 2019. године.

Искористили смо прилику да Општини, тј. заменици председника, уручимо стручну експертизу "Отпорност локалне заједнице на климатске промене", којег смо израдили у оквиру пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", којег је подржала Швајцарска Влада а у Србији се реализује преко Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанских иницијатива. Документ је израдила Снежана др. Коматина председница Асоцијације геофизичара и еколога Србије. Овај документ могао би бити важна подршка у предстојећој ревизији Стратешког плана развоја Општине Врбас.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net