ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак са спољним актерима у ресторану Краљ на Ловцу у Врбасу

СУОЧАВАЊЕ СА ДРУГАЧИЈИМ МИШЉЕЊЕМ!


Еколошки покрет Врбаса окупио је данас у ресторану Краљ у Врбасу спољне актере из Општина Врбас и Србобрана ради прикупљања мишљења о свом раду и виђења решавања проблема из амбијента из другог угла а у оквиру израде Стратешког плана развоја организације. Достизање жељених излаза састанка помогла је наша сарадница, експерт за стратешко планирање Душанка Родић из агенције Lava Consult из Новог Сада.


Учесници скупа били су водеће особе из удружења Спона из Равног Села, Покрета горана Врбаса, Локалне алтернативе и риболовачког удружења БАС 021 из Врбаса, Еколошког покрета Србобрана, Социјалдемократске странке и Народне странке.

Ради нормалне комуникације у почетној фази састанка утврдили смо постојање сагласности о потреби промена у животном амбијенту, о уважавању различитих путева ка тим променама, о различитим капацитетима учесника за анимацију грађана и доносиоца одлука, о постојању различитих искустава и поверења које код грађана уживамо и различите посвећености. Такође су сви учесници свесни недостатка својих резултата, потребе за компромисом ради достизања јавног интереса и околностима када му треба подредити свој лични и или интерес организације. Стога су дошли са амбицијом да нешто науче, како би унапредили свој рад.

Многи локални проблеми су поменути, многа искуства су подељена. Као што смо и очекивали незадовољство функционисањем система покрило је добар део састанка, где и комуникација ЕПВ са доносиоцима одлука на локалу није наишла на одобравање. Све заједно је потврдило наше стрепње о постојању јаког антагонизма који грађански и опозициони активизам у локалу у условиима скромних унутрашњих капацитета за мобилизацију, држи закуцаним и стерилним за квалитетна померања унапред.

Уз сугестије Душанке Родић "нам се разбистрило" да се не морамо баш у свему поклапати да би до конкретне сарадње дошло али да нам вредности које заступамо морају бити много ближе. Модели рада су различити, дубина и ширина приступа проблему, људски ресурси, финансијски капацитет... али мора нам свима бити јасно шта је добро за грађане а шта није. И јесмо ли их питали нешто о томе (довољан број пута)? Сарадња актера је сасвим нормална ствар и не треба је компликовати потрагом за савршеношћу.

Да ли је однос према Власти битнији од решеног проблема? Да ли се решењем морају баш искључиво бавити само носиоци Власти? "Постоје ли особе које се сасвим добро осећају када покупе папирић с тротоара а нису за то плаћене"? Да ли смо искористили баш све "да до рата ипак не дође"? Да ли су нам фабрике непријатељи? Јесмо ли обратили довољну пажњу на наше различитости? Колико смо толерантни или кратког фитиља? Очајнички потражујемо промене а да ли смо их спремни на себи спровести?

Заједнички закључци су ипак донесени. Тек смо загребали, људи хоће још, конкретног ако би могло, јер само тада се види колико смо искрени. Мали смо и нејаки, ваља се укрупнити. Прићи грађанима, радити са њима, опет и изнова. Јер само ту је снага која ломи глобалну вољу.

Израда Стратегије развоја ЕПВ одвија се у оквиру реализације пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршка процесу стигла је и из компанија Суноко, Витал и Карнекс.
Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net