ВЕСТИ - ЕПВ

Техничке консултације ЕПВ са ужим руководством Шећеране Црвенка.

МОГУ ЛИ ЕКОЛОШКИ СТАНДАРДИ ЗДРУЖИТИ КОНКУРЕНЦИЈУ НА ТРЖИШТУ ШЕЋЕРА!?


На позив и присуство генералног директора Шећеране Црвенка, јуче смо обавили консултације на тему пројекције развоја еколошких стандарда у овој фирми, уз учешће у разговору респективне екипе стручњака, најближих сарадника директора Петроса Геминтиса.


Од г. Геминтиса добили смо јасна уверавања о намерама улагања у еколошке стандарде ради даљег спречавања штетних емисија из Шећеране. Постављен нам је јасан упит за процену, "да ли је то реално могуће учинити а истовремено не исцрпити се и не пропасти"? Да ли су ризици прихватљиви и да ли их је могуће контролисати?

Да се подсетимо, Шећерана Црвенка прошле године је уложила око милион евра у развој фабрике кроз еколошке инвестиције. Као резултат ових послова направљене су, између осталог, озбиљне уштеде воде и што је важно за грађане од Црвенке до Бечеја, неутралисали су сваки ризик од загађивања Великог бачког канала. Ако на то додамо да већ деценију ипо користе искључиво гас као енергент, морамо закључити да је њихов карбонски отисак заиста минималан за браншу која се у прехрамбеној индустрији води као "тешка индустрија"! Наравно, посао нису завршили и тога су сасвим свесни! Али како даље?!

Енергетске политике у Србији још увек су наслоњене на угљарски лоби. Велике инвестиције, од преко милијарду евра, десиле су се у претходној декади на површинским угљенокопима, па нам се чини да је свака прича о афирмисању чистије енергије у потпуности на маргини одлучивања. Пореска политика и политика накнада за загађивање животне средине, не прати и не стимулише довољно смањење штетних емисија код емитера. Поред тога, закључили смо да кроз ту исту политику накнада постоје и одређени елементи протекционизма који, практично дестимулишу улагања у чисту енергију а подилазе великим емитерима са енерганама на угаљ.

Што се тиче спољњег окружења, над шећерном браншом у Србији надвио се "мрачни облак", који је уништио шећеране у региону а најсвежији пример је Хрватска, која је скоро остала без домаћег шећера.

Тренутна је ситуација да само Србија извози шећер од свих земаља Западног и источног Балкана, уз додатак Мађарске. Сви остали зависе од увоза.

А онда се десила неочекивано дигресија г. Геминтиса, "да ли је то можда прилика за измирење конкуренције под заједничком претњом уништења и шанса за Србију да удружи и оснажи своје производне потенцијале и усмери их у освајање "гладног" тржишта шећера у региону"?

Али како удружити љуту конкуренцију? Зелена енергија је, по њему реална шанса за профилисање посебности производа у времену све веће свести грађана о потреби одбране свог здравља од штетних утицаја из амбијента и потражње начина давања личног доприноса. Потицај конзументу на избор производа добијеног уз чистије енергије, који у свом производном циклусу није угрожавао његово здравље, добар је изазов са сваког маркетинг менаџера. Да ли и за државу за разумну субвенцију?

А онда, сасвим неочекивано, чусмо мисао г. Петроса, на коју баш нисмо навикли у српском пословном миљеу. "Помогао бих конкурецију да буде мање штетна", ако би чистији, скупа кренули против заједничке претње. А тако би, по њему, лакше анимирали и државу да их подржи у томе.

Уз мноштво детаља, аргументи лагано добише облик. Одлучено је да Шећерана Црвенка формира еко-тим стручних људи који ће испитати пословни и политички амбијент, позитивне законске прописе, економску и еколошку логику... као неопходне елементе за израду агенде са новом доктрином наступа према потрошачима, држави и конкуренцији, која ће укључити начела партнерства, укрупњавања тржишних интереса и квалитетнијег поштовања позитивних законских прописа у области заштите животне средине и климатских промена.

Осетили смо да би ово за нас могао бити леп изазов, те смо с уживањем и захвалност на указаном поверењу, прихватили учешће у раду овог тима.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net