ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава загађења у заштићеном природном добру Стара Тиса

БРЗА РЕАКЦИЈА ПОКРАЈИНСКИХ ИНСПЕКЦИЈА!


По дојави узнемирених грађана из викенд насеља на Старој Тиси, пријавили смо покрајинској инспекцији за животну средину и покрајинској инспекцији за воде продор запрљане воде из језера Ваган крај Бачког Градишта, тј. старог рибњака у заштићено природно добро - Стара Тиса.

Kако сазнајемо старатељ Старе Тисе, ЈКП Комуналац Бечеј, су изјавили да је дошло само до "малог продора", што слике баш не потврђују.

Стари рибњак тј. језеро Ваган годинама се пуни фекалијама из Бачког Градишта, које су доспеле у Стару Тису. Да ли је нови закупац рибњака, пронашао "јефтин" начин да гравитационо испразни рибњак, како би га напунио свежом каналском водом, на инспекцији је да утврди. Наши дојављивачи тврде да без договора са старатељем то не би могао учинити.

Инспекција је заиста брзо реаговала на нашу пријаву и наложила моментални прекид испуштања прљаве воде, као и контролу документације и дозвола предузетника. Речено нам је да није дошло до штете на рибљем фонду али сматрамо да је још рано за закључке.

Викендаши изгледа нису баш задовољни газдовањем комуналаца из Бечеја, па ни односом Покрајинског завода за заштиту природе. Оно што је важно да је на овом најдужем меандару у Војводини, уједно и једном од најлепших паркова природе, успостављен цивилни мониторинг, тако да ћемо редовно добијати свеже информације о угрожености природног добра и понашању старатеља.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net