ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак у Покрајинском секретаријату за животну средину

ЗДРУЖЕНИМ АНГАЖОВАЊЕМ ДО БРЖЕГ И КВАЛИТЕТНИЈЕГ РЕШАВАЊА ЕКОЛОШКИХ ПРОБЛЕМА!


На иницијативу ЕПВ данас нам је уприличен пријем и састанак са екипом Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине. Тема разговора био је захтев Покрајинској владе за одлучнију подршку у решавању проблема са пречишћавањем отпадних вода у Врбасу, Србобрану и Бачкој Тополи, конкретнијој сарадњи са еколошким удружењима, као и за отварање домаћих фондова за подршку привреди у њиховом настојању достизања еколошких стандарда пословања.

На данашњем састанку присуствовали су: помоћник покрајинског секретара, Сектор за просторно и урбанистичко планирање Светлана Килибарда, помоћник покрајинског  секретара, Сектор за инспекцијске послове Павле Рајков, виши саветник у Сектору за чистију производњу Светлана Марушић и подсекретар покрајинског секретара Бранкица Табак.

У настојањима да позитивно утичемо на поразно стање вода Криваје и Великог бачког канала, на извесније, транспарентније и одрживије решавање пречишћавања отпадних вода у Врбасу, Србобрану и Бачкој Тополи, обратили смо се Председнику Владе AПВ, Игору Мировићу за пријем са захтевом за подршку, свесни његовог политичког ауторитета, познавања ситуације на терену и идентичног јавног интереса. У жељи брзог реаговања, како смо сазнали, у кратком року је уприличен састанак са стручним људима из сектора животне средине, како би се наше информације и жеље што пре обрадиле и проследиле на одлучивање. Ево и наших захтева.

1. Пречишћавање фекалних и индустријских вода у Врбасу, Бачкој Тополи и Србобрану, ради спречавања загађења Криваје и ВБК;
   - укључити се и утицати на вансудско поравнање Општине Врбас и НС Градитаља у измирењу спора који спречава повезивање села канализационом мрежом са градским пречистачем;
   - Укључити се у разматрање опције повезивања Србобрана на градски пречистач у Врбасу;
   - Помоћи у решавању проблематике прикључења Карнекса и Витала на градски пречистач у Врбасу.
   - Подржати прикључење Жибела на градски пречистач у Бачкој Тополи, по његовој изградњи.
   
2. Квалитет вода за наводњавање и водне накнаде;
   - Утврдити модалитете јачег и конкретнијег ангажовања ЈВП Вода Војводине на квалитету вода за наводњавање и друге привредне активности и утврдити реалније накнаде за захваћање воде складно њеном квалитету.
   - Успоставити редован мониторинг квалитета површинских вода на локалитетима под високим ризиком од загађења, као што је тренутно река Криваја и Велики бачки канал од ушћа Криваје у њега.

3. Подршка пословним оператерима у достизању еколошких стандарда пословања;
   - Утицати на отварање домаћих фондова за подршку пословним оператерима у процесу достизања еколошких стандарда.
   - Потом, суфинсирати еколошке инвестиције на смањењу штетних емисија у воду ваздух и земљиште, рефундирањем дела завршене инвестиције уз споразум, уговор и то пре почетка инвестиције. Ово би била мала компензација за изостанак еколошких клаузула у приватизационим уговорима у којима део одговорности за затечено стање сноси и држава.
   - Помоћи у проналажењу повољних кредитних линија.
   - Помоћи у проналажењу расположивих средстава ЕУ за суфинансирање еколошких пројеката пословних субјеката у Србији.

4. Сарадња надлежних инспекција са активним цивилним сектором на мониторингу површинских вода;
   - Редовни састанци инспекције са еколошким активистима на актуелну проблематику.
   - Едукација еколошких ОЦД о позитивној законској регулативи везаној за инспекцијки надзор.
   - Израда процедуре међусекторске сарадње на евидентирању и брзом реаговању на акцидентне ситуације.
   - Сарадња инспекције и ОЦД у подношењу прекршајних пријава против загађивача.

Добили смо уверавања од наших домаћина да ће се сви захтеви предочити одговорним лицима у Влади АПВ. С надом да ће се и озбиљно и размотрити, завршили смо овај пријатан сусрет у Покрајини.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net