ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак са руководством и техничком екипом Шећеране Црвенка

КРОЗ ЕНЕРГЕТСКИ МЕНАЏМЕНТ ДО ЈЕФТИНИЈЕГ ШЕЋЕРА И ЧИСТИЈЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ!


Уз велику сусретљивост руководства Шећеране Црвенка, нарочито Ненада Лукића, техничког директора, данас смо у овој узорној фабрици, уз подршку наших сарадника, енергетских менаџера, Жељка Зечевића и Николе Вујовића, реализовали иницијативу за састанак на тему енергетског менаџмента, као средства за достизање еколошких стандарда пословања и јефтиније производње. Састанку је присуствовао и генерални директор Петрос Геминтис.


Наши сарадници, Жељко и Никола већ безмало деценију уназад преносе своје велико искуство и практично знање обвезницима система енергетског менаџмента из јавног сектора и привредним друштвима, помажући им у примени Закона о ефикасном коришћењу енергије, кроз програме и планове енергетске ефикасности и кроз спровођење директних мера за ефикасно коришћење енергије. На састанку се извршила квалитетна и детаљна размена информација, која је утврдила несумљиви простор за разраду и примену пословног модела и технологије који би помогли компанији да унапреди друштвену и еколошку одговорност у области енергетске ефикасности.

Иначе Шећерана Црвенка је, као велики потрошач енергије, обвезник система енергетског менаџмента што је опредељује за организовано управљање енергијом на начин да извршава законом прописане обавезе са циљем да се постигне рационално коришћење енергије, уз што мање трошкова. Као друштвено одговорна компанија, ова фабрика већ 17 година користи гас као енергет и поред тога, успешно опстаје на врло захтевном и промењивом тржишту шећера. Тиме смањењу гасова из спектра стаклене баште, смањује угљенични отисак и даје значајан допринос борби против климатских промена.

Шећерана Црвенкка већ има урађен енергетски аудит, као први корак према утврђивању стварних потреба компаније ка уштедама у потрошњи енергије, уз несумљиво опредељење руководства за даља улагања на праћењу свих потрошачких места, ради брзог реаговања на прекорачења и нагле скокове потрошње енергије, процене ефикасности рада опреме, исплативости инвестиционог одржавања, прецизних показатеља исплативости инвестиција у обновљиве изворе енергије...

Још једном се открила велика потреба за подршком државе у друштвено одговорне компаније, које би уз финансијску инекцију из државних фондова, брзо достигле јавни интерес за животном средином без штетних емисија. Огромна средства која овакве фирме, уредне пореске платише, издвајају, довољан су разлог за субвенцију у њихову одрживост на здравим еколошким основама.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net