ВЕСТИ - ЕПВ

Трибина и радни састанак актера школског еко-центра у Црвенки.

ЗАЈЕДНО ЗА ЧИСТИЈУ ЦРВЕНКУ!


Уз подршку руководства ОШ "Вук Караџић" Црвенка, организовали смо радни састанак-трибину са актерима система Кружне економије у овој школи (КЕШ).


Састанку су присуствовали еко-тим школе, представници савета родитеља, активни родитељи и грађани, представници рециклера Еcology System из Врбаса (Предраг Сушић, директор), који ће преузети (и платити) сву прикупљену секундарну сировину, Шећеране Црвенка (Ненад Лукић, технички директор) који суфинасирају и натурално помажу пројекат, ЈКП Водовод из Црвенке (Синиша Матић, технички директор), који су јасно изразили жељу да помогну у границама свог капацитета.

Још једном је истакнут значај целе ативности, за коју имамо амбицију да прерасте у сталну и одрживу а за школу вишеструко корисну.

Поменули смо специфичности пријема секундарне сировине и потребу за примену одређених мера и правила, која би спречила да се у наменске вреће, посуде у којима се доноси секундарна сировина, нађу погрешни материјали и шта би то значило за оне који их преузимају и покушавају даље продати.

Најважнија активност ће се одвијати у домаћинствима, где се требају одвојити у посебне вреће различити материјали и ако је потребно мало испрати како се школско двориште не би временом претворило у смрдљиво сметлиште.

С обзиром да ће на пријему радити деца, истина са рукавицама, лепо би било од родитеља, кафеџија и других пријатеља школе, да то стално имају у виду када им пакују и шаљу користан отпад. Ако он није разврстан, деца ће морати то да учине, пре убацивања у џамбо вреће. Ако млеко или рецимо пиво није испрано из ПЕТ амбалаже, деци и целој школи ће то да заудара.

Наредна активност је настрешица изнад еко-дворишта, коју је Шећерана Црвенка обећала направити за школу. Очекујемо да се и други привредни субјекти и предузетници прикључе овој лепој причи, јер за то има потребе и простора.

Ова активност део је нашег пројекта "Циркуларна економија - инекција природног у људску заједницу", којег је подржало Министарство заштите животне средине а подршку смо добили и од пословних оператера: Витал, Карнекс, Шећерана Црвенка, Суноко, Медела и Реахем из Србобрана.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net