ВЕСТИ - ЕПВ

Школска деца анкетирала своје суграђане у Црвенки

ДЕЦА НА ЛАНЧАНИКУ ПРОМЕНА!


Јуче смо наставили међуопштинску сарадњу, органзовањем анкете у центру Црвенке са члановима еко-тима ош "Вук Караџић" из Црвенке а уз подршку њиховог координатора, наставнице техничког образовања Јеленом Керекеш. Анкетирано је око 80 пролазника на тему "Да ли сте активан грађанин?".

ФОТО ГАЛЕРИЈА СА АНКЕТЕ
ВИДЕО ПРИЛОГ Q-MEDIA ИЗ КУЛЕ

(напомињемо погрешну објаву донатора - Покрајине, који немају никакву везу са овим пројектом)


Анкетари су прво прошли инструктажу присласка и комуникације са грађанима, пошто то никада нису радили а потом и правилном испуњавању упитника, како би се олакшала анализа добијених резултата. Дакле, с радоница из еко школице прешли смо на практичну наставу, кроз рад на терену, што се деци изузетно допало. Припремили смо их наравно на безвољне, анемичне и ужурбане грађане који се на улици ретко коме заустављају.

Анкета је показала да у Црвенки постоји нешто више људи који нису склони да поделе своје мишљење с испитивачима, за разлику од неких других места у којима смо спроводили истраживања, макар им при томе пришла пристојана и униформисана деца, што би могло значити да им је ова наша активност била сасвим необична а исто тако да се са грађанима Црвенке не ради довољно на подизању грађанске свести о потребама суживота у локалној заједници, или се можда одавно ништа и не питају!

Проучавајући упитнике увидели смо да се око 80% грађана, на жалост, никада није обратило надлежним службама са проблемом из амбијента, који их евентуално мучи или им на било који начин смета, али нам је већина анкетираних ипак открила своја разочарења стањем животног амбијента по мноштву различитих тема. Mеђутим, чак и они грађани који су се некоме обраћали са проблемом, изгледа да баш нису препознали надлежности државних служби. Многи су се рецимо, обраћали директно комуналном предузећу, незнајући да су они само извршни оператери који се по закону и правилницима локалне самоуправе, покрећу у акцију реализацијом годишњег уговора са локалном самоуправом или пак по инспекцијском налогу, што им обезбеђује наплату трошка из општинског буџета. Али то може и значити да ЈКП "Водовод" из Црвенке излази у сусрет захтевима грађана и поред прописаног редоследа надлежности, те су грађани навикли да им се обраћају и да у некој мери уживају њихово поверење.

Испитаници су и поред релативно чистог канала у току кроз њихово насеље, ипак њега највише помињали као проблем. Могуће да је недостатак шеталишта поред канала и поред изванредних услова, одвојио и окренуо људе од воде, што је заиста трагично имајући у виду да је Црвенка "никла и историјски опстала" захваљујући постојању и користима Великог бачког канала.

Следећи проблем који наглашавају је слаб квалитет чесмоваче, затим урбана некултура, где примарно истичу разбацивање смећа али и вандализам и руинирање јавног добра. Високо место још увек заузимају отпадне воде и поред већег процента покривености канализационом мрежом. Сугерисано нам је да још увек изгледа има бахатих приватника који празне своје фекалне цистерне где стигну. Поменути су непријатни мириси из приватне свињске фарме али и из шећеранских касета у периоду њиховог чишћења. Полен амброзије и закоровљене површине су велики проблем Црвенчана.

Деца су анкетираним лицима али и свим пролазницима делили пригодне флајере са позивом да препознају користи од примарне селекцију отпада, којег, разврстаног, могу однети у школу. Већ имамо и први ехо од угоститеља који су сви листом пристали да препусте школи своју неповратну стаклену амбалажу, лименке... што ће и њима свакако смањити количину смећа у зеленим кантама а тиме и трошкове њиховог пражњења.

За уторак, 6. октобра у 16ч позвани су грађани Црвенке на трибину у школском дворишту, где ћемо им објаснити разлоге и услове под којима могу школи да уступе свој амбалажни отпад.

Данашња активност део је нашег пројекта "Циркуларна економија - инекција природног у људску заједницу, којег је подржало Министарство заштите животне средине а допринос његовој успешној реализацији дали су и Шећерана Црвенка, Витал, Суноко, Карнекс, Реахем, Медела, Веолија, Јафа, Панон и Сојапротеин.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net