ВЕСТИ - ЕПВ

Кружна економија у основној школи у Црвенки - пуним гасом до школске задруге!

ОДРЖИВА ШКОЛА ЗА ОДРЖИВУ ЛОКАЛНУ ЗАЈЕДНИЦУ!


Ових дана, уз изузетну сусретљивост и сарадњу са руководством ОШ "Вук Караџић" из Црвенке, на челу са директорицом Наташом Ђерић, реализујемо део нашег пројекта "Циркуларна економија - инекција природног у људску заједницу", којег је подржало Министарство заштите животне средине.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

ВИДЕО ПРИЛОГ Q MEDIJA


Уз додатну подршку Шећеране Црвенка, Јафе, Панон-а и Ecology System из Врбаса у овој школи направљена је летња учионица са три комбинована бетонско-дрвена стола, еколошко двориште са џамбо врећама за различите врсте секундарне сировине a спроводимо и еко-школицу са "зеленим тимом" ђака, којег координира њихова наставница техничког образовања Јелена Керекеш.

Први "зелени динар" је већ зарађен! Наиме, наши партнери Ecology System, покупили су и одмах платили готово две тоне прикупљеног папира из акције коју је школа спровела у неколико дана. Рециклери из Врбаса ће откупити све што школа прикупи у свом рециклажном центру.

Већ имамо обећање Шећеране Црвенка да ће наставити подршку развијању ове корисне приче за све грађане Црвенке а нарочито њихове школске деце.
Данашњу радионицу, "Птице, наше љупке комшије из крошњи", водила је Сања Шумановић, апсолвент на ПМФ-у, департман за биологију и екологију. Одржали смо већ инструктажу о рециклажи, радионице о штетности неумереног коришћења мобилних телефона и значају заштите Великог бачког канала.

Овом кампањом утабали смо пут и дали мали ветар у леђа групи вредних и бистрих основаца да повуку своју школу и целу локалну заједницу напред, ка промени на боље - ка њеној отпорности, одрживости и већој независности. Наиме, план је и договор да руководство школе са својим еко-тимом и уз нашу подршку утврди темељ за будућу школску задругу, која ће школи доносити приход за многобројне потребе ђака што би свакако подигло ниво образовања, васпитања и техничке подршке у овој васпитно-образовној установи. Успут ће се створити користи од мањег гомилања отпада од чега ће имати користи цела локална заједница.

Поред горе наведених донатора, реализацију пројекта подржали су и компанија Суноко, Карнекс, Медела, Витал и шпиритана Реахем из Србобрана.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net