ВЕСТИ - ЕПВ

Посета и обилазак еколошких инвестиција у Шећерни Црвенка.

КОРПОРАТИВНОМ САРАДЊОМ ДО ЕКОЛОШКИХ СТАНДАРДА!

Еколошки покрет Врбаса иницирао је и уприличио посету нашим партнерима, Шећерани Црвенка за стручне екипе из Витал-а и Панона, а уз сусретљивост и велико разумевање руководства Шећеране а нарочито техничког директора Ненада Лукића, који је уз претходни састанак, организовао и обилазак погона. Екипу Витал-а предводио је Миленко Бобић, стручни сарадник генералног директора а Панон-а Јулијан Рац, генерални директор.
Расхладне куле
У центру пажње нашло се недавно стављено у погон постројење за расхлађивање барометријских вода - расхладне куле, у које је уложено око пола милиона евра, уз његову инфраструктуру.

Панон ће у скорије време ући у сличну инвестицију а Витал је већ кренуо са прикупљањем понуда, како за расхладне куле тако и за пречистач техничких вода, те сматрамо да им је данашња посета максимално користила за разрешење многих дилема с којима се сусретала техничка екипа Шећеране, како при избору понуђача, тако и при инсталацији опреме и пробном раду.
Забетониран хаваријски испуст
Пуштањем у погон расхладних кула Шећерана је уклонила сваки ризик да топла вода доспе тамо где не треба а пошто су забетонирани сви хаваријски испусти у латерални канал I-64, тзв. Бегејац, у чега смо се уверили на лицу места, изгледа да више ни теоретски Шећерана Црвенка не може да утиче на квалитет вода у Великом бачком каналу.
Суви истовар шећерне репе
Поред расхладних кула, Шећерана Црвенка је у технолошком поступку пријема репе на прераду, заменила водени истовар сувим, чиме су знатно смањили потребу за водом за прање репе.

У своју последњу таложницу а у сарадњи са овлашћеном институцијом, извршили су засејавање бактерија за разградњу биолошког отпада. Тренутне анализе воде говоре да је достигнут квалитет воде друге категорије, па се може из свега што смо видели закључити, да ова фабрика сву процесну воду враћа у претходно стање.

Укупно гледано, Шећерана је ове године уложила готово милион евра у достизање еколошких стандарда, што ће смањити и трошкове производње. Имајући у виду да већ више од деценије као енергент користе гас, ова фабрика је у кратком року од загађивача дошла до примера друштвено-одговорног односа према локалној средини у којој остварује своје пословне интересе.

Представници ове три фирме, поред осталог су се договориле да размотре услове и могућности шире сарадње и испомагања где год је то могуће, имајући у виду постојање сродних тачака, посебно у набавци, и поред различите природе пословања.Имајући у виду потенцијал производње паре и топле воде Шећеране Црвенка и фабрике алкохола Панон, права је штета што друштвена заједница не препознаје овај ресурс којим би се одрживо и чисто могла грејати цела Црвенка, наравно, уз претходну изградњу топловода.

Еколошки покрет Врбаса ће покушати да споји наше партнере из пословног сектора са европским институцијама које уз повољне услове врше кредитирање пословања а нарочито субвенционишу еколошке инвестиције. Пословање без штетних емисија код крупних пословних оператера први је предуслов здраве радне и животне средине. Наша пажња ће у наредном периоду бити усмерена и на подршку предузетницима.

Овај пословни сусрет део је кампање "Циркуларна економија - инекција природног у људску заједницу", с којом смо прошли на конкурсу Министарства заштите животне средине а коју нам подржавају и пословни оператери: Витал, Шећерана Црвенка, Карнекс, Суноко, Медела и Реахем.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net