ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак асоције ЗОРТ на Цојином салашу крај Србобрана.

ВОЈВОЂАНСКА ИДИЛА КРАЈ МУТНЕ КРИВАЈЕ!


Данас смо уз наше партнере, Еколошки покрет Општине Србобран (ЕПОС), организовали састанак цивилне асоцијације ЗОРТ у сврху међусобне солидарне подршке, повећања преговарачких капацитета и размени искуства са терена.

ЈОШ ФОТОГРАФИЈА СА САЛАША

Скуп је отворио и поздравио Маринковић Стојан-Цоја, узоран домаћин и власник прелепог салаша, старог 100 година. Он је пензионер и угледни члан локалне заједнице, бивши директор Покрајинског фондра за развој пољопривреде.

Драган Курјачки, председник ЕПОС и координатор ЗОРТ-а, кроз пригодну презентацију известио је аудиторијум о активном деловању своје организације, уз респективну екипу, на решавању питања загађења Криваје и односима према носиоцимиа власти и загађивачима.

Ратко Ђурђевац је, такође кроз презентацију, инео анализу отежаних околности у којима се одвија рад еколошких активиста, притиске којима су изложени и потенцијал умрежавања и солидарне подршке који је олакшан оснивањем ЗОРТ асоцијације, али се то мора доказати конкретним ангажовањем. Еколошки активизам често остаје на пола даха, обично по пријави проблема инспекцији, без испраћања инспекцијског надзора и евентуалног судског епилога. Морамо се додатно наоружати знањем, стручном подршком и приснијим контактом са грађанима. Одговарати на њихове захтеве и молбе, јер само тако  ћемо стећи њихово поверење и постати значајнији чинилац позитивних промена.

Марина Мијатовић, адвокатиња ЕПВ, и председица удружења Правни скенер из Београда, пренела нам је своја искуства из правне подршке цивилном сектору, уз многе вредне сугестије које су нам примакле потребу много чешћег ослањања удружења на стучно мишљење, нарочито у односима према локалној самоуправи и другим надлежним државним институцијама. Тада би с већим шансама могли избећи или се успешније одупрети одмазди јачих политичких или економских субјеката због исхитрених и недовољно утемељених одлука којима смо у нашој емотивној еуфорији, често склони.

На скупу је говорио и Звездан Калмар, испред Центра за одрживи развој, ЦЕКОР из Суботице, који је национални координатор Bankwatch - међународног финансијског мониторинга штетних утицаја на животној средини. Због свог ангажмана и утицаја на расветљавање противправних радњи у области енергетике и рударства, ЦЕКОР је већ месецима под притиском и правом одмаздом непознатог моћног лобија који невидљивим нитима управља јавним блаћењем, праћењем и застрашивањем њихових чланова, непрекидном финансијком контролом пословања... Може се рећи да из енергетског сектора, уз саобраћај и пољопривреду, извиру круцијални проблеми на животној средини у Србији. Велики новци, могућа корупција и густа магла у пословању ЕПС-а, предпоставља постојање негативног интереса који је спреман и способан у својој одбрани да ускрати људска права еколошким активистима који маглу желе да растерају и примакну јавности информације о могућем штетном и противправном деловању.

Уз учешће свих чланова ЗОРТ-а, развила се дискусија из које су никли закључци о конкретним, заједничким акцијама којима ћемо се испомагати на нашим локалним проблемима, обучавати и едуковати и још јаче и конкретније чинити добро грађанима.

ОЦД Састанак је део кампање ЕПВ коју подржава Министарство заштите животне средине, Карнекс, Витал, Суноко, Шећерана Црвенка, Медела и Реахем.


Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net