ВЕСТИ - ЕПВ

Обилазак градског пречистача у Врбасу и саветовање са привредним субјектима.

 

ЧИСТЕ ВОДЕ ИНДУСТРИЈЕ за ЧИСТ ВЕЛИКИ БАЧКИ КАНАЛ!


Данас смо, уз сусретљивост и сарадњу компаније "Veolia Water Solutions & Technologies" доо из Београда, управљачем градског пречистача отпадних вода у Врбасу и ЕУ надзора над изградњом и радом постројења - МИСП из Београда, уприличили пословним оператерима из региона обилазак постројења и техничке консултације на тему могућности и потенцијала пречишћавања отпадних вода прехрамбене индустрије на потезу Великог бачког канала, од Црвенке до Србобрана.

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ ЗЕЛЕНИ ВРБАССкупу су се одазвали представници: Карнекс-а, Витал-а, Шећеране Црвенка, Меделе, Јафе, Шпиритане Панон из Црвенке, Шпиритане Реахем из Србобрана, ЈКП Водовод из Црвенке, ВД Бачка из Врбаса.

Директор Веолие, г. Небојша Грбушић са сарадницима, уз вд директора пречистача Врбас- Кула, г. Ранком Митровићем, представио је техничке карактеристике и могућности прихватања и прераде индустријских вода а представници пословних оператера тренутну ситуацију и свој интерес у препуштању дела својих отпадних вода на пречистач.

Закључено је да постоји обострани интерес за сарадњу и складно томе, договорени су даљи билатерални сусрети.

Пречистач ради са четвртином капацитета и сасвим је пожељно прикључење индустрије ради достизања оптималних капацитета прераде воде, снижавања трошкова рада постројења и самим тим, цене услуге пречишћавања, чиме би се створиле претпоставке за већи интерес прикључења на канализацију, како привреде тако и грађанства.

С обзиром на интерес великих пословних оператера у Црвенки, потисни вод Црвенка - Кула је уско грло система, које би се могло уклонити постављњањем додатног, паралелног или заменом постојећег, ширим.

Договорено је да у кратком року све фирме процене количине отпадних вода које би могли уступити пречистачу, како би се утврдио стварни потенцијал сарадње привреде и пречистача Врбас - Кула и којим би се утврдио јавни интерес за евентуалном додатном подршком друштвене заједнице у достизању оптималног, одрживог функционисања постројења вредног 20 милона евра, што је главни предуслов одрживог чишћења Великог бачког канала. Постојеће субвенције рада постројења без конкретне кампање анимације, са стимулативним мерама подршке привреди и грађанству, не могу бити одрживе.

Општина Врбас би снижењем цене прикључка на канализацију за грађанство, па чак и субвенционисањем прикључења, убрзала достизање оптималног капацитета пречистача, јер су грађани заинтересовани за прикључење, али су тренутни услови за већину њих прејаки. Чини нам се да се баш не иде у сусрет сасвим јасном јавном интересу за олакшано прикључење неколико хиљаде домаћинстава у Врбасу, који још нису у систему а који би у збиру покривали значајан проценат трошкова његовог функционисања и самим тим утицали на достизање приступаче цене услуге
пречишћавања.

Представници ЈКП Комуалац Врбас једини се нису одазвали уредном позиву на скуп.

Овај састанак део је пројекта ЕПВ, "Циркуларна економија - инекција природног у људску заједницу", којег подржава Министарство заштите животне средине и пословни оператери: Карнекс, Витал, Суноко, Шећерана Црвенка, Медела, Јафа, Панон, Реахем, Сојапротеин и Веолиа.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net