ВЕСТИ - ЕПВ

Семинар о индустријској конопљи у Привредној комори Војводине.

ЈЕДИНА БИЉКА КОЈА МОЖЕ ДА СКУЋИ, НАХРАНИ, ОБУЧЕ И ЛЕЧИ!

На позив Хаџи Зорана Јовановићa из удружења "Конопља" из Новог Сада, учествовали смо на семинару о индустријској конопљи, којег су организовали њихови партнери, фирма "Грамина конопља" Д.О.О. из Новог Сада, на челу са Мајом Тимотијевић, која је била и главни предавач.


Просто је невероватно колико се у јавности "склања и изврће свест" о овој изванредној биљци, која би без икакве сумње, могла уздићи целу српску економију до нивоа самоодрживости a имајући у виду не само њене карактеристике, већ позитивна искуства узгоја на овим теренима у не тако давној прошлости.

75000 могућих производа од конопље могло би значити да се 50% свега што видимо око себе може од конопље направити. Енергент, пластика, одећа, грађевински материјал, храна за људе и стоку, ефикасан лек за дугачку листу болести... Зашто се анатемише нешто што је старој Југославији доносило 70% извозних прихода, нешто што је Војводини давало епитет европског, па и светског лидера? Зашто је било обавезно узгајати конопљу у сваком пољопривредном домаћинству. Тада се производила на 50000 ха а данас дохвата једва 1000.

Еколошки аспект је просто невероватан. У условима када се гушимо од дима, разних отрова и испарења из ваздуха, нико од надлежних да се сети да се с једног хектара конопља производи до 25 пута више кисеоника од хектара шуме, да четири пута више од дрвећа упија угљен диоксид и исто толико даје више целулозе. Јел постоји онда бољи планетарни филтер и зашто сећи шуме, зашто не садити конопљу? И зашто су у Србији још увек правила узгоја толико строга да одвраћају заинтересоване, док сви остали око нас склањају препреке?

Организатори семинара потрудили су се да учесницима расветле све детаље успешног гајења конопље и посебно "несебичну пратњу" коју пружају својем чланству за лакши пролаз кроз прописе. Саветодавна помоћ је обезбеђена за сваку фазу производње, од набавке семена, припреме земљишта, сетве, жетве, складиштења, прераде свих делова биљке... Велико знање и вишегодишње искуство на својим парцелама, могу спровести сваког заинтересованог произвођача до извесног резултата.

Посебно поздрављамо намеру ПЗ "Конопља" да направе први погон за производњу пелета од ове биљке, знатно веће калоријске вредности од класичних и позивамо надлежне институције да финансијски подрже овај пројекат, који је по нама од националног значаја, јер смо убеђени да би широм отворио видике ка енергетској независности Србије.

Данас смо дакле наставили континуитет своје едукације на тему коју у јавности повремено заступамо већ 12 година, на жалост без већег успеха. Са организаторима семинара постигли смо сагласност о коришћењу заједничких капацитета за унапређење статуса производње индустријске конопље у Србији и њеној већој афирмацији код пољопривредних произвођача.

Наше учешће на семинару подржано је од стране компанија #Шећерана_Црвенка, #Суноко, #Витал и #Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net