ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица у маркету Cash_&_Carry са ђацима ОШ_"Иса_Бајић" Кула.

У ЛАВИРИНТУ ИЗОБИЉА!

Јуче смо одржали радионицу на терену, у маркету "Кеш & Кери" Кула, са члановима ђачког парламента ОШ "Иса Бајић" из Куле, а захваљујући подршци руководства школе и нарочито координаторке, наставнице српског Валентине Мујичић. Тема је била #Избор_намирница_и_права_потрошача". Извињавамо се врло стрпљивом персоналу овог узорног маркета на малој гужви, али мислимо да су својом разноврсном понудом и приступачними ценама, навикли на њу.


Овај пут међу ученицима имали смо и "скоро искусне купце" које смо одмах пропустили да пренесу своје савете другарима и тиме благо закораче у вршњачку едукацију. Најважнији корак у избору намирница, рочност артикла, готово сви су знали. Како "исчепркати" најсвежији производ и то није проблем.

И овој групи деце скренули смо пажњу на хранљивост и здравствену безбедност намирница.  Укус, изглед и рекламна етикета не морају рећи ама баш ништа у том погледу. Али декларација би итекако могла, те смо у фокус данашње приче истакли потребу за "окретањем" производа и исчитавање "ситних слова" састава, јер само тако ће бити сигурни да у своје тело уносе супстанце које им неће нашкодити.

Адитиви су нам се дакако нашли на мети. Њих око 300 је регистровано, али да ли можемо бити опуштени и безбедни ако је нешто само "регистровано". Да ли сви произвођачи прихватају своју обавезу да баш све из састава намирнице унесу у декларацију? Чему се излажемо ако у нечему од прерађене хране претерујемо? Постоје ли намирнице са адитивима који би могли да нам нашкоде? Зашто је добро научити бројке двадесетак најопаснијих адитива (или их барем записати на папирићу)?

Па онда, зашто се навићи на обилазак одељака здраве хране и пијаце? Да ли су и зашто артикли здраве хране здравији? Како се навићи на нове, природне укусе? Како бирати воће и поврће? Зашто узимати домаће, из локала а не прекоокеана?

Одговори на сва ова питања су много велико штиво, "за целу школску годину", те је ова мала радионица само покушај да осветлимо деци важност избора хране за здравље, животно битну област а углавном изостављену из система образовања. Уосталом, своја башта, своја храна, своје здравље под контролом! А ко то није у прилици, "нека му је Бог упомоћ".

Радионица је омогућена реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas_Swiss_Intercooperation и #Грађанске_иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: #Витал, #Шећерана_Црвенка, #Суноко и #Индустрије_меса_Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net