ВЕСТИ - ЕПВ

Одговор Општине Бачка Топола на захтев за информације ЕПВ

ГРАДСКИ ПРЕЧИСТАЧ У ПРОБНОМ РАДУ!

Због учесталих акцидената на реци Криваји, Еколошки покрет Врбаса обратио се oпштини Бачка Tопола са захтевом за информације од јавног значаја везаних за статус пречистача отпадних вода и покривеност Бачке Тополе канализационом мрежом. Одговор је стигао у законском року.

Град Бачка Топола тренутно је покривен са 25% канализационе мреже. Тренутно се ради пројектно техничка документација за проширење канализационе мреже за 45 км. Извођење радова ће се, како кажу, одвијати у фазама.

Изградња пречистача отпадних вода је завршена. Пробни рад је у току од децембра 2021. године. Пречистач тренутно ради на око 25-30% капацитета и то подразумева око 1200 м3/дан. Изградња је коштала 600 милиона динара, од којих је 100 покрила локална самоуправа а 500 милиона је обезбедила Управа за капитална улагања АП Војводина.

С обзиром на низак проценат искоришћења постројења, немамо информацију о намерама oпштине Бачка Топола да дозволи кафилерији Жибел да се прикључи са својим, примарно пречишћеним отпадним водама на градски пречистач на даљи третман. Незванично сазнајемо да ову фирму нико из локалне самоурправе у вези тога није контактирао.

Неизвестан период повећања капацитета пречистача из канализационе мреже је ризик по одрживост рада овог постројења и притисак на локални буџет. Спремност Жибел-а да ускочи са својим водама могло би то у кратком року да промени. Стога се надамо да ће руководство oпштине препознати простор за сарадњу са локалном привредом у сасвим јасном јавном интересу.

Јавно заговарање проблема из животног амбијента омогућено је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net