ВЕСТИ - ЕПВ

Предлог министру полиције за забрану продаје петарди.

СПРЕЧИТИ НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНО СТРЕСИРАЊЕ!


У жељи да остваримо једно од основних људских права - право да будемо сигурни када изађемо на улицу и складно бројним апелима незадовољних грађана стресовима којима су изложени, они и њихови кућни љубимци током новогодишњих и божићних празника, упутили смо предлог министру полиције, Алекандру Вулину за забрану продаје петарди. Интегрални текст обраћања објављујемо у наставку.

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
АЛЕКСАНДАР ВУЛИН, МИНИСТАР

ПРЕДЛОГ
за измене и допуне Закона о јавном реду и миру

Удружење грађана Еколошки покрет Врбаса предлаже да се изврши измена и допуна Закона о јавном реду и миру, део „Паљење пиротехничких производа и пуцање“ у члану 17. тако што ће се усвојити нови став:

„Ко стави у промет пиротехничко средство: петарду, свих врста, казниће се новчаном казном од 100000 до 150000 динара или казном затвора од 30 до 60 дана.“

Образложење

Сваке године око новогодишњих и божићних празника, због масовног и неумереног коришћења дела пиротехничких средстава - петарди, нарочито оних великих (мега, турбо, екстрим, шок, гром и слично), од претрпљеног стреса на хиљаде кућних љубимаца доживи трауме, многи са фаталним исходом.

У том периоду, пред излазак на јавне зелене површине, шеталишта, тргове и друга јавна места, већину пристојних грађана, основано сматрамо, обузме страх од изненадног снажног пуцања, чак заглушујућих експлозија. За бројне особе које су под здравственим тегобама (кардио-васкуларне, астматичне, бронхијалне и друго), излазак представља ризик од стреса који им може узроковати нагло погоршања здравственог стања, посебно код деце.

Постојањем одредби из Члана 17. Закона о јавном реду и миру, уверени смо да ни код Вас не постоји дилема да гласна употреба пиротехничких средстава и пуцање из имитације оружја (петарди) представља ремећење јавног реда и мира. Међутим, основано сумњамо да се законодавац јасно и одлучно определио да стане на пут овом противправном понашању.

Разлог претходно реченом видимо у два облика. Прво, у дозвољеној, легалној продаји петарди, истина пунолетним лицима, која их, уверени смо, потом поклањају млађим сродницима, пријатељима или их сами употребе. И друго, због континуиране масовности овог прекршајног понашања, упркос појачаним мерама контроле полиције, сматрамо да је примена овог прописа противна јавном интресу, као ни да у довољној мери производи васпитни нити одвраћајући карактер.

Сматрамо да је предлог у диспозитиву у складу са јавним интересом и да је предложена висина казне прикладно одмерена.

Наша организација користи ову могућност за унапређење сигурности људи и животиња да Вам се обрати у циљу заједничке борбе за безбеднију средину у којој живимо. Иако смо свесни да постоје и друге могућности да се покрене акција, као што је потписивање петиције, у доброј вери смо изабрали Вама директно да се обратимо, укажемо на проблем и предложимо решење.

Имајући у виду претходно речено, предлажемо да по консултацији са Вашим правним тимом, доставите наш предлог законодавцу на одлучивање, што би смо јавно поздравили. Верујемо да ћете имати разумевања за наш предлог и да ћемо успоставити сарадњу на решавању овог проблема и да ћемо добити одговор у најкраћем року.

Срдачан поздрав!

У Врбасу, 28. децембра 2021. године

За Еколошки покрет Врбаса
Ратко Ђурђевац, председник

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net