ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица са женама у Кафеу Клуб у Кули.

ЖЕНСКИ АКТИВИЗАМ И ЗДРАВИ СТИЛОВИ ЖИВОТА!


Данас смо у предивном амбијенту Caffe Club ресторана у Кули извели радионицу са чланицама спортског удужења Еуридика из Куле и Врбаса. Уз пригодну увертиру, разговарали смо о штетним утицајима из амбијента и лошим навикама у исхрани, који имају за последицу разне здравствене проблеме. Информисање и разумевање ових утицаја, морало би да нам помери приоритете ка редовној детоксикацији организма, која се постиже физичком активности и нарочито правилном исхраном и избором намирница. А шта у ствари знамо о томе?

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ "ZELENI VRBAS"


Бављење физичком активности је императив јачања отпорности према штетним спољним утицајима. Убрзавање метаболизма, повећање телесне температуре, знојење, боља пробава... Избацивање слободних радикала, нагомиланих токсина, сагоревање патогена... Међутим, физичка активност не може бити изговор за препуштање лошим навикама у исхрани и претрпавање храном. Чак би смо рекли да је храна важнија!

Али шта је правилна исхрана и како у мору понуде изабрати намирнице које ће допринети нашем бољем физичком, здравственом али и духовном стању?

Прво што смо закључили је да нам недостаје едукација на ову тему. Већина тога што смо мислили да знамо, заправо је кап у мору површности прикупљене на путу из тачке А у тачку Б. Општа јурњава за новцем, физичком егзистенцијом, плаћањем рачуна... уз брзу, касну, недовољно сажвакану храну без хранљиве вредности, завршава се оног момента када се разболимо! А тада од лекара очекујемо да нас неким чаробним штапићем извуче из "рупе у коју смо упали"! Наравно, тога нема. Само бол и патња! Сурова наплата незнања и повлађивања пороцима. И таман када помислимо да су нас "бели мантили" извукли пилулама, инекцијама, инфузијама...

Ипак ово није таква група. Ове жене су отворене да науче нешто добро и примене то на себи. Да преузму контролу над својим здрављем! Оне нису почетнице, већ свака иза себе има богато искуство, напор и тежњу за здравим животом, па су и излази из радионице били продуктивни. "Хоћемо још и да то буде редовно". Размена искустава, размена рецепата здравих оброка, препоруке добављача и произвођача...  Тумачење штетности, мере избегавања и превенције. Вајбер група.

И на крају оно не мање важно. Сада када знамо како на наше здравље утиче, не бити више равнодушан према амбијенту, штетама које трпи, одрживом развоју локалне заједнице! Стога, када треба и ако је прилика - заједнички утицати на оно што сами тешко можемо померити с места: загађивање животне средине и доступност здравствено безбедне хране, за почетак.

Активност се реализује у оквиру пројекта "Циркуларна економија - одрживо управљање ресурсима у локалној заједници", који је подржан од стране Министарства заштите животне средине. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс. Институционалну подршку добијамо из пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net