ВЕСТИ - ЕПВ

Одговор на захтев за информације од јавног значаја.

КОЛИКО СМО БЛИЗУ ЧИШЋЕЊУ КАНАЛА!?


На питање ЕПВ о статусу пројекта чишћења Великог бачког канала, у року нам је стигао одговор о ненадлежности Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине. Мало нам је то чудно знајући да су пре две године потписали донацију од ЕУ за 1,1 милион евра управо за пројектовање ремедијације ВБК.

Извор: EU PPF, потписивање меморандума 5.6.2019.

Међутим, поред одговора о ненадлежности, коректно су нас упутили на ЈВП Воде Војводине, којима су 6. маја ове године издали Решење по којем их овлашћују и обавезују да сачине Студију штетног утицаја чишћења канала на животну средину и здравље људи. Али, колико памтимо, зар то није био посао којег је неко други одавно требао да обавити!?

Годинама пратећи јавне увиде, измене приступа проблему и напредак послова треће фазе ремедијације канала, чини нам се да је дошло до озбиљног прекида континуитета активности започетих ангажовањем европске подршке у припреми инфраструктурних пројеката (EU PPF - Project preparation facility), где се, између осталих, налази и пројекат чишћења ВБК. Нисмо сигурни да ли то ЕУ настоји у већој мери да ангажује домаће актере или је нешто друго посреди?
Извор: EU PPF, Јавни увид Општина Врбас, 16.10.2019.
Да појаснимо, ЕУ ППФ је финансиран од стране Европске уније и Владе Републике Србије, а њиме управљају Делегација Европске уније у Републици Србији, Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ и Министарство за европске интеграције.

Са неких 21 милион евра (~90% учешће ЕУ) финансирана је израда 15 пројеката из области животне средине, енергетике и транспорта. 13 ресорних министарстава је директно ангажовано у имплементацију пројеката. Потенцијална инвестициона вредност ових пројеката је 900 милиона евра.

У припреми техничке и тендерске документације пројекта чишћења ВБК, како смо сазнали, узето је 120 узорака седимената канала, уграђено је 28 пиjезометара (справе које служи за мерење подземних вода и компресивности течности), анализирано је око 60 узетих узорака отпада,  испитано је 15 бактериолошких и 25 узорака површинских и подземних вода.

Међународни стручни тим који је радио на изради пројекта чишћења ВБК имао је задатак и рокове да до маја 2019. изради Студију оправданости, што је и учињено, до јула 2019. Идејни пројекат, до августа 2019. такође направљен, Студију утицаја на животну средину и здравље људи, до септембра 2019. Тендерску документацију за ремедијацију ВБК.

А сада, добијамо информацију из Покрајине да ће студију радити Воде Војводине и да за то имају рок годину дана!? Да ли се то ЕУ повукла из приче о каналу?

Иначе, предметна студија штетног утицаја је по нама кључни докуменат за активно цивилно друштво, јер ћемо из њега сазнати на који ће начин чишћења канала бити изведено безбедно по природу и "људе у комшилуку".

Могуће је да су ванредне мере против Корона вируса доста тога помериле, али рокови су почели да се пробијају далеко пре проглашења ових мера.

У наредном периоду ЕПВ ће покушати "да растера маглу" са овог пројекта, јер се чини да су многа одговорна лица била превише опуштена у својим обавезама, не размишљајући превише о хиљадама Врбашана који свакодневно живе у тескоби и здравственом ризику од токсичног муља канала и који нестрпљиво исчекују конкретне помаке ка "избацивању ове гадости из њиховог дворишта".

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net