ВЕСТИ - ЕПВ

Синдикални семинар у Туристичком насељу Рибарско острво у Новом Саду

БЕЗБЕДНОСТ ЗДРАВЉА НА РАДУ У КОНТЕКСТУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ


У четвртак и петак, 1. и 2. јула, на позив синдиката УГС Независност, уз нарочити утицај Милојице Живковића и Александре Виторовић, ЕПВ је узео учешће у раду семинара намењеног синдикалним активистима два репрезентативна синдиката, синдиката "Независност" и Савеза самосталних синдиката (ССС), који је одржан на "Рибарцу" у Новом Саду.


Подршку организацији догађаја дао је Solidarity center за Југоисточну Европу, чији је директор, Steven McCloud, а који је био и један од предавача.

Професори Снежана Живковић са Факултета заштите на раду у Нишу и Ратко Ристић, са Шумарског факултета у Београду, пренели су вредне информације из свог научно-истраживачког рада у областима безбедности и здравља на раду, као и концепта друштвене правде у заштити животне средине, респективно.

Пренесена су корисна искуства из еколошког активизма, нарочито од Драгане Арсић, из покрета Одбранимо шуме Фрушке Горе.

Позитиван пример из праксе у пречишћавњу отпадних вода и управљања чврстим отпадом пренела је Татјана Миљанић, шефица службе заштите животне средине у Индустрији меса и месних прерађевина Carnex из Врбаса.

Предавања су по општој оцени била корисна и примењива у синдикалном раду. Отворена су нова поља у сагледавању одговорности синдиката према квалитету радног и животног окружења. Ценимо да су се синдикалци наоружали оперативним знањима које могу да им повећају преговарачки капацитет а у исто време да им отворе перспективу партнерског односа са послодавцима кроз делегирање еколошке проблематике и проналаску заједничког интереса.

Ово је изводљиво уз сагледавање модела пословања са применом начела циркуларне економије преко којих је могуће истовремено достизати еколошке стандарде, позитивне економске ефекте а тиме и јачати стандард радника, што су биле неке од сугестија ЕПВ, извучене из наше сарадње са пословним субјектима и локалном самоуправом.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net