ВЕСТИ - ЕПВ

Посета фабрици уља и биљних масти Витал из Врбаса

"ВИТАЛ ОТВОРИО ДВЕРИ ЦИВИЛИМА"!


Уз разумевање руководства Витал-а, данас је у тој фабрици уприличен састанак групи активних грађана Врбаса у сврху информисања о радњама које ова фирма предузима у спречавању загађивања Великог бачког канала али и амбијенталног ваздуха. Цивилну делегацију су чинили Петер Вихор из риболовачког удружења БАС 021, Ненад Тешић, Покрет за све нас, и Ратко Ђурђевац, ЕПВ. Дочекали су нас Ђорђе Михаиловић, директор за инвестиције у Инвеј холдингу и Михаило Церовац, генерални директор Витал-а.


Ретка, надамо се не и последња прилика искоришћена је за отворен разговор и по нашој оцени, потпуно информисање о збрињавању отпадних вода Витал-а, које је поткрепљено и обиласком кључних тачака у кругу фабрике, које су важне за ову тему.

Наиме, Витал је реконструисао стари таложни базен у каскадну сабирну, станицу за своје техничке воде, где раздваја густу масноћу, коју потом продаје на тржишту а преливени део извлачи цистерном, који уз претходни договор, од почетка ове године одвози у биогасно постројење Миротин Eнерго у Врбасу.

Све воде од прања радног простора сакупљају се у велике пластичне канистере, које такође отпремају у Миротин Eнерго. Иначе, биогасна постројења у значајној мери релаксирају причу о третману масних отпадних вода, јер су изгледа добродошле као улазна сировина уз биљне остатке и осоку. Ми их у Врбасу имамо чак три: Градски пречистач, Миротин енерго и МК биогас, које је како сазнајемо, у тест периоду.

Одлучну намеру да скине са себе белег загађивача Витал је показао подношењем Захтева за локацијску дозвоју за пречистач отпадних вода одељењу урбанизма Општине Врбас. Како нам је објашњено, пречистач би радио по технологији флотације. План је да се кроз примарни третман скину масноће до нивоа фекалних вода, по условима датим од локалне самоуправе, како би се третирана вода безбедно упустила у канализацију и даље на градски пречистач.

У сврху исходовања дозвола и спровођења тендера направљен је пројекат изградње пречистача. Процена г. Михаиловића је да би ове године требало да се заврши исходовање неопходних дозвола, одабир понуђача опреме и да се чак започне са грађевинским радовима. Процене су да би цео пројекат коштао нешто испод милион евра (пројекат, дозволе, грађевински радови, опрема и инсталација, обука кадрова, пробни рад) и да би постројење постало оперативно током следеће године.

Почетак одрживог третмана отпадних вода покренуо би санацију и реконструкцију канализационе мреже, која је у Витал-у изграђена у три нивоа и која је у лошем стању. Ово је, како и наши домаћини признају, главна слабост у проблематици отпадних вода Витал-а, где је могуће до изградње пречистача, да се десе појединачни пробоји који би могли угрозити Велики бачки канал, попут ситуације од јануара и априла ове године, први при пробијању под притиском зачепљене канализационе цеви и други услед пробоја на зиду сабирне шахте.

Међутим, Витал дефинитивно није више континуирани загађивач канала! Надамо се да ускоро из ове фирме неће бити штетних емисија. Важна је информација да Витал целе ове године користи гас као енергент (без угља и сунцокретове љуске). Тако да је само овим значајно смањио свој карбонски отисак, што ће многим фирмама па и  Влади Србије врло скоро постати озбиљна брига. Међутим, Витал ипак очекује суочавање са озбиљном реконструкцијом енергане, која ће бити вишеструко захтевнија од пречистача отпадних вода.

На крају, можемо закључити да су наши домаћини показали добру вољу и отвореност за наставак комуникације, те ћемо са будном пажњом испратити њихове амбициозне планове.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net