ВЕСТИ - ЕПВ

ЗОРТ обишао радове на изградњи пречистача отпадних вода Перутнина Птуј -Топико у Бачкој Тополи.

ПЕРУТНИНА, КОМПАНИЈА ОД РЕЧИ!


На позив руководства кланице Перутнина Птуј - Топико из Бачке Тополе, данас су представници цивилне Асоцијације ЗОРТ обишли грађевинске радове на изградњи пречистача отпадних вода у овој фабрици. Наш домаћин је био Иван Станојевић, руководилац сектора инвестиција. Осим председника ЕПВ, нашу малу екипу чинио је и Петер Червенак, председник Еколошког покрета за садашњост и будућност, Бачка Топола.У оградама фабрике уверили смо се у одвијање живе инвестиционе активности, која нам је наговештена у нашем сусрету фебруара месеца ове године, када смо обишли радове на изградњи фарме пилића у Бајши. Ова фарма је сада већ изграђена и у пуној је функцији, уз поштовање свих еколошких стандарда. Стајњак из фарме преузимају пољопривредници за своје парцеле, тако да нема његовог концетрованог гомилања и штетног утицаја по околину.

Иначе, у кланици се гради постројење за примарно и секундарно пречишћавање отпадних вода у чијем саставу се налазе аерациони базен, бафер танкови и управна зграда. Вредност грађевинских радова износи око 800000 евра. По завршетку ове фазе, у наредних пар месеци очекује се инсталација опреме вредне око 900000 евра. Само за конверзију земљишта плаћено је око 100000 евра. Укупна вредност инвестиције, уз обуку оператера и трошкове пробног рада процењује се на 2 милиона евра. Како сазнајемо, пробни рад се планира за септембар месец ове године. Перутнина је исходовала све потребне дозволе за реализацију ове инвестиције. Дакле, све оно што нам је наговештено на састанку пре четири месеца се реализује, те можемо с приличном сигурности очекивати крај године "без једног загађивача Криваје".

У постројењу ће процесне отпадне воде пролазити кроз биолошки и хемијски третман да би се у дозвољеним границама друге категорије вода, упустиле у реципијент, тј. Кривају.

Петер Червенак предложио је нашем домаћину да се старе лагуне за отпадне воде не затрпавају, већ искористе као мрестилиште различитих врста аутохтоних риба и својеврстан био резервоар, из којег би се Криваја оплемењивала животом, који је годинама уништаван. Ово би био леп и симболичан чин измирења човека и природе.

Осим овог постројења, у фабрици је у току изградња новог тунела за хлађење, нове хладњаче и магацина репро материјала. Власник у ову фабрику тренутно улаже око 5 милиона евра са амбицијом даљег улагања. У току су припреме за изградњу још две фарме пилића по моделу постојеће у Бајши, уз још савременију и безбеднију технологију производње.

Нема сумње да смо са овом компанијом успоставили потпуну комуникацију у размени информација око свих релевантних дешавања у оквирима нашег интересовања, те их ускоро видимо као пример корпоративне одговорности према животном амбијенту и локалној заједници у којој остварују своје пословне интересе.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.  

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net