ВЕСТИ - ЕПВ

Наставак еко-школице у "Братству".

УШТЕДИ ЕНЕРГИЈУ И САЧУВАЈ ДРВЕЋЕ!


Јуче и данас две нове радионице за шестаке у ОШ "Братство-јединство" у Врбасу на тему енергетских уштеда у домаћинству а потом и важности заштите дрвећа. Координатор еко-школице била је Јелена Шкундрић, наставница математика.Са децом смо разговарали о енергентима, ризицима по здравље и кућни буџет. О електричним потрошачима, рационалној употреби електричних уређаја, енергетским разредима... О потрошњи и штедљивом коришћењу воде... О изолацији, садњи дрвећа око куће и још много тога што би могло поправити квалитет живљења у њиховим домовима.

На другој радионици увертира за разговор била нам је пројекција канадског анимираног филма "Човек који је садио дрвеће", од редитеља Жан Жиноа, који је 1987. године освојио Оскара. Овом дирљивом и инспиративном причом покренули смо разговор о важности дрвећа на планети, у Војводини и у Врбасу. Одакле нам углавном стиже кисеоник? Да ли би могли нормално дисати само од дрвећа из Војводине? Шта је водени циклус и како настају пустиње? Како одредити које дрвеће где да садимо? Па, животна копча птица и дрвећа? И зашто је важна борба за свако дрво на планети!?

Деца су своју заинтересованост показала непрекидним питањима, па је разговор често ишао у цик-цак али ипак у правом смеру - ка вишој свести о важности свих делова природе и заједнице у којој живе.

Еко школицу реализујемо у оквиру пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net