ВЕСТИ - ЕПВ

​Учешће ЕПВ са партнерима на пролећној акцији кошења ЈКП Комуналац и Општине Врбас.

ЗДРУЖЕНО ПРОТИВ СМЕЋА И КОРОВА!


Овај пут били смо део велике екипе грађана и фирми, која се окупила на позив комуналаца у свим насељеним местима Општине Врбас. Углавном су се косиле локације по предлогу грађана, и на тај начин су се укључили у активност у раној фази планирања, што није баш често у јавним управама по Србији.

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈСУ

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКА

 

Покошено је на десетине хектара закоровљених површина, већином на периферним деловима насеља, при чему и значајне површине уз присуство амброзије. Можемо закључити да би ове године уз још једну овакву акцију, полинација ове изузетно агресивне биљке, била значајно ослабљена.


Поред волонтера ЕПВ нашу екипу су чинили Еко-тим шестака ОШ "Братство јединство" из Врбаса, механизована екипа Сунока (шећеране), Карнекс-а, Витал-а и пп Сава Ковачевић. Ђацима је ово била практична настава из еко-школице коју спроводимо од ове недеље, уз њиховог координатора, Јелену Шкундрић.


Иначе, у акцији смо третирали простор од Виноградског моста до пумпе Кнез Петрол-а. После кошења деца су покупила велике количине смећа нарочито око моста. Осим кошења и чишћења, велики шећерански улт је насуо и поравнао пут од стадиона на Шлаису према сплавовима, као и пут у насељу Виногради иза улице Николе Тесле.


И поред позива, водопривреда се овај пут није одазвала, иако је у претходних десетак година била окосница мешовитог акцијашког тима.

Кампања подизања урбане културе омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net