ВЕСТИ - ЕПВ

Дијалог Националног конвента о ЕУ са председницом Владе РС

ЗАЛАГАЊЕ ЗА ИНТЕРЕСЕ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ!


Као чланови Националног конвента о ЕУ (НК) за поглавље животне средине, јуче је ЕПВ у палати Србија, уз остале чланове Конвента, учествовао у дијалогу са председницом Владе РС Аном Брнабић. Модераторка састанка била је Наташа Драгојловић, координаторка НК уз подршку Наташе Ђерег, координаторке НК за поглавље 27 животна средина и Лидије Радуловић, за поглавље 15 - енергетика.

ВИДЕО СНИМАК ДИЈАЛОГА

У дијалогу су учествовали многе одговорне особе из Министарства за животну средину на челу са Јеленом Танасковић, државном секретарком, Министарства за рударство и енергетику, министарке за европске интеграције, министарке за људска и мањинска права, представница УНДП Франсоа Жакоб, координаторка за Србију, СЦГО... На страни Националног конвента били су бројни цивилни активнисти (скуп је био и on-line), експерти за тематске области између којих истичемо декана Шумарског факултета у Београду Ратка Ристића и Александра Ковачевића главног експерта радне групе за поглавље 15, енергетика.

Залагање председника ЕПВ тицало се дефицита студија штетног утицаја из амбијента на зравље људи, тј. епидемиолошких студија, пре свега мислећи на штетан утицај Великог бачког канала али и на друге штетне емисије посебно са штетним утицајем на квалитет ваздуха. Без званичких студија доказни поступак против загађивача има слабе шансе, што је по нама главни разлог малог броја правоснажних пресуда на еколошке пријаве. Стога, казнене одредбе закона реално нису претња за прекршиоце, па рад правосуђа још увек не видимо као корективан и позитиван фактор у решавању нагомиланих еколошких проблема. Не видимо да је здравство заинтересовано за учешће у изради студија утицаја, тј. за истинску зравствену превентиву, већ се искључиво бави последицама - болести, што је такође значајна сметња у померању на боље у овој области.

Као позитиван пример из праксе на локалном нивоу, са амбицијом да буде пилот пројекат за целу Србију, навели смо сарадњу са нашом локалном самоуправом у дефинисању и покретању модела одрживог управљања чврстим отпадом, уз ослањање на модерне технологије и управљачке алате чију реалност примене подупиру субвенције произвођача опреме и инвестициони фондови који их прате. Цео процес би био високо партиципативан према свим актерима, грађанима и пословним субјектима. За његову одрживост неопходно је организационо и кадровско реструктуирати комуналног предузећа па и локалну самоурпаву ка тржишном пословању, јер ће се третирањем отпада појавити услуге и производи који имају своју употребну и тржишну вредност. Поред свега неопходна је ревизија планско-управљачких докумената, пре свих Стратегије развоја и Плана управљања отпадом у Општини Врбас. Примиењивост управљачких докумената је већа уколико постоји претходна студија случаја, што овим моделом настојимо направити.

Иначе, председница Владе је, између осталог, истакла да нема много алтернатива званичној владиној политици даљим улагањима у површинске копове и изградњи МХЕ, да Рио Тинто може зауставити само налаз из студије утицаја која ће у јуну бити завршена а не улични протести, да група београдских удружења кроје политику малих локалних удружења и хушкају их против државе...

Јадранка Јоксимовић је истакла увођење кластера у раду Владе РС, тј. међусекторске радне групе, које се окупљају око проблема који прелази надлежности једног министарства, што сматрамо позитивним помаком. Препоручила је да се рад НК трансформише у том правцу. Међусекторске радне групе ЕПВ је јавно делегирао на расправи о Нацрту закона о климатским променама.


С друге стране, Александрар Ковачевић, експерт за енергетске политике је изјавио да у површински копове лигнита не треба више уложити ни један динар. Давно истекли рок трајања постројења за производњу лигнита, ванредно ниска продуктивност (19 пута мања него у Немачкој), катастрофалан утицај површинских копова на животни амбијента са 600000 ха уништеног земљишта, те штетност самог енергента по здравље људи... не оправдава њихово постојање. Ако се, како каже, питамо где наћи друге изворе енергије, примарно је истакао смањење губитака у преносу енергије у ЕПС-у. Око 15,5% губитака а по незванични показатељима и свих 20%, представља највећи притисак на буџет РС од свих грана привреде и највећи простор за енергетску ефикасност. Уштеда је највећи енергетски ресурс у Србији, истакао Ковачевић.

Професор Ристић је пак указао да би изградњом свих 850 планираних мини хидро електрана (МХЕ) чинило само 2,5% укупне ел. енергије у Србији. Око 7000 изграђених МХЕ у Немачкој чини сличан проценат енергетског биланса. Политика "Загађивач плаћа" је сасвим погрешна, амнестира загађиваче од штете на животној средини и дестимулише улагање у пречистаче. Изградњом МХЕ у Ракити прекршена су чак три закона. Држава на то није реаговала и грађани су у заштиту својих животних интереса морали да преузму ствар у своје руке...

И још много тога је речено што се може чути на постављеном видео линку.

Наш утисак је да још увек постоји значајно неразумевање другачијег мишљења код носиоца власти, али да су снажни арументи представника НК ипак мало уздрмали њихову самоувереност. Дијалог је ипак велики помак а Наташа Драгојловић га је водила на заиста високом нивоу.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net