ВЕСТИ - ЕПВ

Састанци са партнерима на тему пошумљавања.

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ДО ВИШЕ ШУМА У ВОЈВОДИНИ


Јуче смо посетили Горански расадник у Сомбору а данас смо са Гашпаром Матарићем, мастер инжењером шумарства у ЈВП Воде Војводине, испитали модалитете сарадње у пошумљавању обала каналске мреже


Покрет горана се активно  бави едукацијом младих о екологији и заштити животне средине, промовише волонтеризам и активан боравак у природи. Бави се уређењем јавних површина око школа, болница, манастира, где год се укаже потреба.У расаднику којим располаже дуги низ година, уз помоћ младих негује и сади шумски материјал намењен озелењавању града и околине и ветрозаштитних појасева. Од 1992.године Покрет горана Сомбора је подигао и однеговао 750 ха ветрозаштитних појасева.

У обиласку расадника уз водиче и пригодно предавање Пеђе Сушића и Ивана Жихе, уверили смо се у потенцијал расадника, његову величину, разноврсност и огроман труд уложен у његову ревитализацију, после вишегодишње запуштености.

Договорили смо се у наредном периоду заједнички да озеленимо неколико дворишта школа, да учествујемо на конкурсима удружених снага и кроз раду у Мрежи Пошумимо Војводину, дамо конкретан допринос пошумљености покрајине.

Са инжењером Гашпаром Матарићем је сагледана и анализирана ситуација на терену, уочени је простор за сарадњу у реализацији Плана пошумљавања водног земљишта Вода Војводине, кроз укључивање школа и активних грађана, који би потом преузели одржавање дела садница, те је већ за ову, јесењу сезону утврђена комуникација која би требала да доведе до заједничких ефеката на терену.

Састанци су се одиграли у оквиру пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net