ВЕСТИ - ЕПВ

Оджана фокус група у Врбасу

ЦИРКУЛАРНА ЕКОНОМИЈА У ПРЕХРАМБЕНОЈ ИНДУСТРИЈИ

У хотелу Бачка у Врбасу одржали смо састанак фокус групе – пословни форум уз учешће представника 15-так пословних оператера из прехрамбене индустрије из региона Средње Бачке и неколико представника јавних предузећа, под називом "Сачувај ресурсе, отвори послове!".


Уводничари састанка били су Жељко Зечевић и Никола Вујачић из РЕС фондације који су одржали презентацију на тему "Технике постизања енергетских уштеда у индустрији". Уз мноштво питања и садржајну дискусију која се потом развила, санали смо на који начин уштеда енергије доприноси повећању финансијског капитала, вредности животне средине, националне безбедности, личне сигурности и људске удобности.

Појединци и организације који су директни потрошачи енергије имају недвосмислен интерес да уштеде енергију како би смањили трошкове живота и пословања. Индустријски и комерцијални корисници желе да повећају енергетску ефикасност и тако максимизирају профит. Јасан пут ка овом циљу омогућава примена енергетског менаџмента, који, кроз прецизне и стручне анализе, утврђује енергетске уштеде кроз мере енергетске ефикасности, уз евентуално коришћење обновљивих извора енергије. Кључни потенцијали за уштеду топлотне и електричне енергије фокусирани су на котлове, компресоре, пећи, дизел генераторе, моторе, пумпе, расхладну опрему, осветљење...

Као врло значајан аспект енергетских уштеда поменут је енергетски аудит, који подразумева верификацију, праћење и анализу употребе енергије, укључујући подношење техничког извештаја који садржи препоруке за побољшање енергетске ефикасности са анализом трошкова, користима и акционим планом за смањење потрошње енергије.

Аудиторијум је показао велики интерес за примену спознаја предавача у матичним фирмама, па очекујемо у блиском периоду конкретне ефекте данашњег сусрета.

У даљем току састанка представљен је напредак Шећеране Црвенка у достизању еколошких стандарда пословања, излагањем Ненада Лукића, техничког директора. Ова фирма је у кратком року прешла велики пут ка одговорном пословању, улагањем готово милион евра у еколошке инвестиције, у којима је, поред осталог, изграђен суви пријем репе, инсталирано је постројење - торањ за баро-воде, засејане су бактерије у последњу лагуну за отпадну воду, после чега је убрзо достигнута друга, прописана категорија воде.

Значајан резултат постигао је и Витал са издвајањем густог масног талога из рафинерије и слањем цистернама у градски пречистач, уз претходне провере и договор са Веолиом, управљачем пречистача. Овим потезом Витал је готово прекинуо са загађивањем Великог бачког канала. У овој фирми прикупљено је пет понуда за пречистач отпадних вода, при чему су урађени припремни пројекти за обједињавање све отпадне воде ка будућем пречистачу, који би у току наредне године требао бити и инсталиран. Много се урадило и на укупном уређењу фабрике и фабричког круга, тако да се може рећи да је ова фирма направила крупне помаке од нашег последњег сусрета.

Реахем, шпиритана из Србобрана је прикупила готово све дозволе за активирање старог "Елановог" пречистача, при чему су појачали технолошку дисциплину, и тиме готово у потпуности прекинули избацивање отпадне воде у Велики бачки канал, уз приметно одобравање србобранских пецароша.

Суноко је представио нови објекат у изградњи у Врбасу - Биогас постројење, које ће допринети да се велике количине биљног и другог органског отпада претвори у топлотну и/или електричну иенергију.

Истакнута је неизвесна ситуација са градским пречистачем у Врбасу и истек уговора компаније Веолиа са Министарством заштите животне средине, као и са Канцеларијом ЕУ у Београду, чиме су исцрпљене правне основе за останак ове компаније на место управљача. Добром вољом руководства Веолие, одлучено је да ће и без правне основе остати на пречистачу, уз наду да ће се изнаћи оптимално решење за овај врло важан проблем који прети, поред свега осталог да угрози ремедијацију Великог бачког канала.

Трећи део састанка посвећен је актуелној ситуацији на Великом бачком каналу и Криваји, где је закључено да је загађивање ВБК готово престало али да криваја трпи велики притисак од отпадних вода индустрије из Бачке Тополе. С тиме у вези одлучено је да се максимално посветимо овом проблему у наредном периоду.

Састанак је организован у оквиру нашег пројекта "Циркуларна економија - инекција природног у људску заједницу", којег је подржало Министарство заштите животне средине а подршку смо добили и од пословних оператера: Витал, Карнекс, Шећерана Црвенка, Суноко, Медела и Реахем из Србобрана.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net