ВЕСТИ - ЕПВ

Изашао приручник о наутичком туризму.

ОДРЖИВИ РАЗВОЈ КАНАЛА И РЕКА СРБИЈЕ


У издању Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, а под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, објављен је приручник о наутичком туризму нашег дугогодишњег сарадника, инжењера Kрсте Пашковића, заљубљеника у реке, пловидбу, наутички туризам у којем лежи огроман потенцијал, нажалост, у нашој земљи непрепознат.

Користан линк: РАФТ


Овом књигом, како сам наводи, аутор жели да скрене пажњу на једну нову привредну област која своју експанзију доживљава крајем прошлог и почетком овог века. Његов циљ је да приближи ову област читаоцима кроз ретроспективу од скоро 40 година интересовања за наутику, почев од 1987. до данас.  У приручнику нема приче о великим наутичким пустоловинама и доживљајима, али су поменута нека врло занимљива искуства великана српске наутике и наутичара из Данске, Холандије, Енглеске, Француске, Италије, Белгије, Аустрије, Немачке, Чешке, Грчке, Kанаде и других земаља, које је аутор сретао, као и дестинације које је обишао протеклих година.

Да би се детаљно описало шта је то наутика, каже, требало би написати једну посебну књигу. Зато је опредељење аутора било да писање буде усмерено на сегмент наутике који има везе са рекреацијом, уживањем, забавом, авантуризмом, на водним спортовима и љубави према пловидби, односно навигацији, који се популарно назива мала наутика.

Откривајући неке специфичности наутичке привреде у сегментима производње, изградње и услуга, аутор је дошао до запажања и коментара који би могли да помогну у целисходнијем сагледавању ове привредне делатности. Између осталог, с обзиром на то да Србија располаже богатом мрежом река и канала, а може се рећи и језера, ако се у та језера уврсте пескаре и шљункаре које су у многим државама Централне Европе искоришћене као посебни наутички ресурси (Холандија, Аустрија, Немачка, Мађарска и др.), могао би да се развије и сегмент континенталног наутичког туризма. Што се тиче наше земље, аутор је изнео врло занимљива запажања која је назвао бисери наутике у Србији.

Учествујући на светским наутичким конференцијама, аутор је посетио и дестинације као што су Ливерпул (ГБ), Kингстон (Kанада), Гронинген (Холандија), Гент (Белгија), Лајпциг (Немачка), Милано (Италија) и многе друге, али најфацинантнији пројекат са којим се упознао био је канал ду Миди у Тулузу (Француска), вероватно најлепши канал на свету, изграђен пре скоро 400 година. У књизи су приложене репортаже са свих тих путовања.

Током претходне деценије, било нам је задовољство у партнерству са Крстом Пашковићем и његовим сарадницима из наутичког удружења Дунавски пропелер, уприличимо догађаје на којима је, на жалост без довољно разумевања, много пута афирмисао наутичке потенцијале војвођанских канала, пружајући јавности и одговорним лицима јасан путоказ и перспективу њиховог развоја и одржања у околностима смањеног прилива новца и лаганог пропадања вероватно најважнијег хидротехничког објекта у Србији, Хидро система Дунав-Тиса-Дунав.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net