ВЕСТИ - ЕПВ

Упућен Захтев новој министарки заштите животне средине.

ГРАДСКИ ПРЕЧИСТАЧ У ВРБАСУ ПРЕД ЗАУСТАВЉАЊЕМ РАДА!


ЕПВ је упутио захтев новој министарки, Ирени Вујовић да хитно продужи подршку за рад градског пречистача отпадних вода у Врбасу, јер нема нико да замени стручну екипу француске компаније Веолиа, досадашњег управљача. У наставку објављујемо интегрално обраћање.

МИНИСТАРСТВО ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
ИРЕНА ВУЈОВИЋ, МИНИСТАРКА
Булевар Михаила Пупина 2, Београд


ПРЕДМЕТ: Захтев за наставак подршке раду пречистача отпадних вода Врбас – Кула и Захтев за пријем.

Поштована!

Као прво, честитамо Вам на именовању и желимо Вам успешан рад у овој поприлично захтевној области „бременитој проблемима“.
Не замерите што Вас одмах „заскачемо“ захтевом, али ситуација нас престиже са надолазећом плимом проблема, која би могла закомпликовати живот већини грађана у општинама Врбас, Куле и Србобран.

Дакле, захтевам од Вас да што хитније покренете процедуру наставка подршке раду Пречистача Врбас – Кула.

Образложење:

Пречистач је највећа еколошка инвестиција у региону, једина 100% финансирана средствима ЕУ. Обавезе локалних самоурправа Врбас и Кула је била само да обезбеде довољну количину отпадне воде за рад, што нису учинили.

Колико нам је познато, 6. новембра 2020. године истиче Уговор са одржаваоцем пречистача, „Веолиа Србија“, који није продужен. Такође смо упознати да не постоји локални или регионални капацитет који би без припреме „ускочио“ и наставио техничку и стручну подршку раду постројења.
То практично значи да ће све отпадне воде које су тренутно под третманом у пречистачу, остати без њега, што ће узроковати поновни „прљави удар“ на Велики бачки канал у којем би грађани Србобрана извукли дебљи крај.


У току овог кратког периода руковођења постројењем, стручна екипа Веолие успела је да подигне ниво пословања, рационализацијом и значајним уштедама, које су неопходне за одрживи рад постројења и ради припреме формирања присупачне цене услуге на будућим рачунима грађана и пословних оператера.

Повећана је продукција биогаса и производња електричне енергије а направљене су значајне уштеде у енергетској ефикасности. Међутим, ниска упосленост капацитета (око25%) захтевала је од управљача много професионалне гимнастике за одржавање постројења у раду.
Уз нашу подршку, а без локалне самоуправе покренути су разговори и преговори са пословним оператерима из региона за допремање отпадне воде у пречистач ради достизања оптималног капацитета и који су почели да дају резултат.

Подсећамо Вас да без рада пречистача ремедијација Великог бачког канала није могућа а пројекат за његово чишћење екипа ППФ-8 ЕУ програма је завршила. Инвеститор је одређен као и субјект који ће расписати тендер. Постоји велика обавеза према главном инвеститору – Европској Унији.
Локална самоуправа, по нашим спознајама, није у стању да преузме управу над пречистачем јер нема довољно стручних и обучених људи,
Тренутно једино доступно решење видимо кроз продужетак уговора постојећем управљачу али и паралелну анимацију и обуку локалних стучњака за безбедно преузимање од стране јавног предузећа Пречистач Врбас-Кула.


Не предузимањем радњи из овог захтева преузимате огромну одговорност за несагледиве штетне последице заустављања рада пречистача.
Основано сматрамо да имамо довољно широк поглед на ову проблематику,  те смо вољни да Вам наше спознаје и пројекције могућих сценарија из ове ситуације лично пренесемо. Стога од Вас захтевамо и пријем ради консултација.


У очекивању Вашег одговора,
Срдачно Вас поздрављамо!

За Еколошки покрет Врбаса

Ратко Ђурђевац, председник

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net