ВЕСТИ - ЕПВ

Анкета полазника еко школице у центру Куле.

КОЛИКО КУЉАНИ ВОДЕ РАЧУНА О СВОМ ЗДРАВЉУ!


Екипа нових волонтера ЕПВ састављена од чланова ученичког парламента ош "Иса Бајић" из Куле, на челу са својом наставницом Валентином Мујичић, извела је практичну наставу из еко школице коју смо претходне недеље заједно пролазили, кроз анкету грађана Куле на тему њиховог здравственог стања и навика у очувању здравља.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 


Захваљујемо се грађанима Куле који су имали стрпљења да по пет-десет минута одговарају на питања наших волонтера и верујемо, искрено одговоре на прилично детаљну анкету "Колико водите рачуна о свом здрављу?" Волонтери су уз претходну инструктажу у анкети имали корисну вежбу комуникације.

Анализирајући одоворе 100-тинак анкетираних а с резервом према не репрезентативном узорку, дошли смо до следећих закључака:

Петина испитаника не контролише своју крв, док остали то раде барем једном годишње. 30% испитаника склоно је да прихвати препоруку за квалитетнију намирницу. 35% део своје хране сам производи, да ли у башти, кошницама, воћњаку, њиви или храну добија од својих блиских рођака. 70% грађана се изјаснило да чита декларацију на производима које узима! 35% избегава месне прерађевине а готово 75% газиране напитке и брзу храну! Свесни смо да је наш узорак обухватио ипак зрелије особе, где смо сасвим убеђени у другачије проценте код млађе популације, којих се сећамо из анкета по школама!

Готово 90% грађана проветрава кућу више сати или барем сат времена дневно. Анкету би смо требали поновити мало дубље у грејној сезони и тада верујемо у другачије резултате!

У групи питања о физичкој активности, 60% испитаних особа има навику шетње и лети и зими, барем 30 минута дневно, док 20% шета само лети. Остатак испитаних и још неки "шетачи" упражњавају највише вожњу бициклом, мање њих користи теретану. Неколико их се похвалило одласком на пецање, шетњом пешке на посао и јутарњим разгибавањем!

Имали смо и групу питања о штетним утицајима из амбијента и лошим навикама. 25% анкетираних сматра да има проблеме са дисањем због лошег амбијенталног ваздуха, нарочито с јесени од грејне сезоне и од саобраћаја. 35% има кућно ложиште, шта год би оно могло да значи за њихово здравље!? 15% је изјавило да има влагу у кући. 50% признаје да су превише испред екрана - компа, телефона и највише ТВ-а. 30% испитаних су пушачи. 25% има алергију на полен. 60% грађана изјавило је да им смета загађење Бегејца. 35% има тескобу због генерално загађеног амбијента и последица лоше урбане културе! Чак 50% грађана је изјавило да им сметају непријатни мириси са фарми!

Анкета је део пројекта "Грађани у акцији - здружено у корист природе", којег је подржало Министарство заштите животне средине. Подршка је стигла и од индустрије меса Карнекс, компаније Суноко, фабрике уља и биљних масти Витал и фабрике алкохола Реахем!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net