ВЕСТИ - ЕПВ

Седница националног конвента ЕУ у Београду

ФИНАЛИЗАЦИЈА ПРЕГОВАРАЧКЕ ПОЗИЦИЈЕ ЗА ПОГЛАВЉЕ 27

У Среду, 18. септембра 2019. учествовали смо на затвореном састанку Радне групе за Поглавље 27 Националног конвента о Европској унији и
Министарства заштите животне средине у Зеленом салону Народне скупштине Републике Србије.

Због осетљивих питања везаних за Преговарачку позицију за ово поглавље, скуп је био затворен за медије, а информације о изнетим прелазним периодима сматрале су се поверљивим, тј. учесници скупа морали су потписати изјаву да те информације неће даље износити у јавност. Све друге информације о чему се говорило на скупу могу бити објављене али не и прелазни рокови. Ово због тога што је још увек у питању драфт верзија Преговарачке позиције и због правила ЕУ о поверљивости.

На овом затвореном скупу искористили смо прилику да још једном скренемо пажњу представницима ресорног министарства и члановима преговарачке групе за отварање поглавља 27. на проблематику финансирања животне средине у Србији. Говорити о роковима достизања довољних еколошких стандарда за улазак у ЕУ потпуно је беспредметно у условима не постојања наменских средстава за реализацију зелених пројеката! Поглавље 27. - животна средина је најскупље и технички најсложеније поглавље. Као ни у једном поглављу, новци су примарни за резултате или позитивне помаке! Без операционализације наменских фондова (фонд за воде, фонд за животну средину...), по нама, немогуће је направити реалне акционе планове, који би активирали израду стотине пројеката, а који би потом добили инвеститоре са обавезним учешћем државе!

Огроман проблем су и скромни административни капацитети локалних самоуправа. Талас партијског запошљавања створио је баласт непродуктивних људи који редовне  плате (или са закашњењем), дестимулисане кадрове ниским зарадама, изостанак или неадекватне систематизације радних места, огромну присутност корупције као сталне претња реализацији вишемилионских пројеката, као што су пречистачи отпадних вода, изградње санитарних депонија, трансфер станице, постројења за инсинерацију (спаљивање)...

 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net