ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава амброзије на два локалитета у Врбасу и упозорење локалној самоуправи!

АГОНИЈА У ПОЛЕНУ!


По дојави грађана Еколошки покрет Врбаса пријавио је комуналној инспекцији и одељењу урбанизма Општине Врбас, две закоровљене локације са великим процентом амброзије у фази полинације у близини Опште болнице и у новој индустријској зони у Врбасу.Скренули смо пажњу инспекцији и на постојање дивље депоније, која је сада у потпуности прекривена коровом и шикаром, на локалитету данашње пријаве крај болнице, а коју смо им већ пријавили почетком јула месеца ове године! Од инспекције смо захтевали да нас извести о свом поступању!

/сликано и пријављено 7. јула 2019/

Општину Врбас смо упозорили да ове године њихове активности сузбијања коровске биљке амброзије, нису биле довољне да значајније смање тегобе оболелих особа! Због налета високих концетрација полена у ваздуху, основано сматрамо да су од ове сезоне, многи здрави грађани сензибилисани на полен амброзије! Процену смо извели на основу информације о мониторингу полена, коју редовно добијамо од Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне

средине и то са нашег мерног уређаја постављњног на крову зграде Општине Врбас 2006. године. Уређај смо бесплатно уступили 2014. године ПМФ-у Нови Сад, лабораторији за палинологију, када смо, после 8 година мониторинга изгубили подршку локалне самоуправе!

Свесни тешке ситуације на терену, сматрамо да новци из локалног буџета за уређење јавних зелених површина морају бити много обилнији да би донели приметни ефекат а инспекција много одлучнија! Непосвећени и неодговорни однос према овој проблематици, има за последицу непокривеност јавног интереса са крајње угроженим јавним здрављем!

Закоровљене и запуштене површине чији су стараоци велика јавна предузећа: Воде Војводине, Железнице Србије, стараоци друмова... на жалост, још више су допринеле ризичном и небезбедном ваздуху, препуном штетног полена што је узроковало и великим економским штетама на пољопривредном земљишту, изостанцима радника са посла а сада и ученика из школа!

Мониторинг животне средине вршимо у склопу пројекта "Грађани у акцији - здружено у корист природе", којег је подржало Министарство заштите животне средине.Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net