ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава дивље депоније и иницијатива Влади РС и Општини Врбас

ШТЕТНЕ РУТИНЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА КОЧЕ РАЗВОЈ СРБИЈЕ!


На апел савесних грађана, пријавили смо мешани отпад на грађевинској депонији на излазу из Куцуре, према Савином Селу! Ово је још једна у низу грађевинских депонија у Општини Врбас, претворена у сметлиште! Учесталост оваквих дојава грађана, непостојање еха локалне самоуправе, потакло нас је да се иницијативом обратимо Влади РС и још једном, руководству Општине Врбас.


Интегрални текст обраћања:

Велики број бахатих грађана Куцуре и Савиног Села, осим грађевинског отпада, избацује разно смеће, међу којем су и угинуле животиње и кланични отпад! Несносан смрад који се шири са овог простора омета нормалан живот великом броју људи са кућама у овом делу Куцуре! Основано ценимо да је за њих ова депонија велики ризик по здравље! И поред тога што ЈКП Комуналац из Врбаса повремено "одгура" нагомилано смеће и грађевински шут у оближњу депресију, смеће се гомила великом брзином и константан је проблем, нарочито у овим врелим летњим данима! Стога, захтевамо хиту санацију нагомиланог отпада на овом простору!

Показало се, по ко зна који пут да није у јавном интересу допустити људима самостално да избацују грађевински отпад ради попуњавања неке депресије! Врло брзо уз шут крене и сваки други отпад, а тиме и разне штетне емисије! Потпуни је дакле, апсурд да се "уз благослов локалне самоурпаве" генеришу највеће дивље депоније које су озбиљан здравствени ризик за грађане, тј. пореске обвезнике, који при томе плаћају разне таксе и накнаде за услугу уређења животног амбијента, који је константно ризичан за живот! Општински буџет се непрекидно празни на истом проблему, што по нама, у доброј мери, зауставља развој заједнице!

У научним и стучним круговима већ дуги низ година постоје дисциплине - "управљање одрживим развојем и управљање ризицима"! Нисмо сигурни да у овом проблему постоји било какво управљање, већ само наслеђена "штетна рутина"!

Комуналној инспекцији Општине Врбас и одговорним особама у локалној самоуправи још једном (биће да је 4. пут) понављамо иницијативу за успостављање организованог система збрињавање грађевинског отпада! Овај систем би могао подразумевати набавку и рентирање отворених контејнера са адекватним возилом за њихов превоз. Ако имате ефикаснију идеју, ставите је на јавну расправу и учините већ једном нешто!

Да ли ће овај систем устројити комунално предузеће уз подршку локалне самоуправе, других државних фондова или без њих или ћете преко тендера ангажовати пословног оператера, сасвим нам је све једно! - Али вас упозоравамо да би свака евентуална студија штетних утицаја могла указати на појачане штетне емисије на ваздух, земљиште, подземне воде, иригационе канале... са локација које вам пријављујемо и на вашу потенцијалну одговорност за појачану инциденцу болести у близини ових сметлишта!

У деценију ипо' бављења заштитом животне средине, спознали смо да је ситуација слична у многим локалним самоуправама у Србији, што би значило да Општина Врбас није јединствена у спровођењу ових "штетних рутина" које производе "мртве петље у буџету", али свакако одговорни људи у локалу сносе личну одговорност за евентуалне штетне последице несавесног спровођења Закона о управљању отпадом на својој територији (неадекватан локални план управљања отпадом и/или његово не спровођење), ненаменско трошење "зеленог динара", такси за уређење грађевинског и пољопривредног земљишта...!

Ово је разлог што овај Допис, као иницијативу паралелно достављамо и Министарству заштите животне средине, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Влади Србије! Дакле, спремни смо се, својим искуством са терена, и са својим правним тимом, ставити као цивилна подршка креирању пригодне Уредбе, којом би се регулисало збрињавање грађевинског отпада и тиме превентивно спречило генерисање великог броја дивљих депонија у Србији!

Такође сугеришемо Министарству заштите животне средине да у Општини Врбас подржи спровођење пилот пројекта  збрињавања грађевиниског отпада! Резултати овог пројекта могли би да "осветле део решења" проблема одлагања отпада у Србији! Сугеришемо министру Тривану да не заобилази Еколошки покрет Врбаса у посетама Врбасу - и код нас је добро дошао!

Непостојање адекватне казнене политике, еколошког образовања, затрпаност Србије смећем и огромни зравствени ризици - чини ургентним покретања овог пилот пројекта, који би, сасвим смо уверени, оправдао и доношење Уредбе о збрињавању грађевинског отпада!

Захтевамо да се субјекти у наслову одреде по нашој иницијативи а инспекцију у Врбасу и локалну самоуправу још једном опомињемо на штетност упорног игнорисања наших пријава и сугестија за квалитетније решавање проблема из амбијента!

Сви наши дописи везани за дивље депоније у Општини Врбас превенција су конфликта, који би могао настати у случају даљег игнорисања апела грађана кроз наше пријаве, и то даљим нашим општењем кроз тзв. "Еколошке тужбе" у спровођењу управноправне и грађанскоправне заштите из Члана 156. Закона о облигационим односима!

За Еколошки покрет Врбаса

Ратко Ђурђевац, председник

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net